10 aug. 2022, 12:19

6 tips om je site ranking in de zoekresultaten te verbeteren

6 tips om je site ranking in de zoekresultaten te verbeteren

1. Voeg gestructureerde data toe

Als je wilt dat jouw site goed vindbaar is voor zoekmachines, is het belangrijk dat Google jouw site goed begrijpt. Wanneer iemand de zoekfunctie van Google gebruikt, gaat Google op zoek naar webpagina’s die aansluiten op wat de gebruiker zoekt. Google weet wat er op welke webpagina staat door het inzetten van een Googlebot. De Googlebot is een crawler. Crawlers zijn robots die verschillende pagina’s binnen een website bezoeken (kijk eens naar dit artikel voor meer informatie over crawlers). Hierbij volgen zij ook links die op de webpagina’s staan.

Alle informatie die de crawlers tegenkomen wordt opgeslagen in de zoekindex van Google. Hierdoor kan Google bijhouden wat er op welke webpagina te vinden is, en wat zij dus aan een gebruiker moeten laten zien wanneer diegene gebruik maakt van de zoekfunctie.

Je zou dus kunnen zeggen dat de bots van Google erg slim zijn. Toch begrijpen zij helaas niet altijd alles op jouw site zoals jij wilt dat ze het begrijpen. Crawlers hebben moeite met het begrijpen van de betekenis van codes binnen gewone HTML. Om de crawlers hierbij te helpen kan je gestructureerde data toevoegen aan jouw website. Deze gestructureerde data zijn extra codes die je op jouw website kan zetten.

Met gestructureerde data zorg je dat crawlers de betekenis van jouw website beter begrijpen. Bijvoorbeeld: als jij eigenaar bent van een vacaturewebsite, kan het lang duren voor Google om te begrijpen waar het salaris van een bepaalde vacature vermeld staat. Door gestructureerde gegevens toe te voegen, kan je gemakkelijk aangeven binnen welke sectie op jouw website het salaris te vinden is. In dit uitgebreide artikel over structured data kun je meer voorbeelden te vinden van hoe structured data kan worden ingezet.

Door gestructureerde data te gebruiken kan je de crawlers dus beïnvloeden. Zo kan je ervoor zorgen dat pagina’s zonder toegevoegde waarde niet geïndexeerd worden. Denk hierbij aan pagina’s die nog niet af zijn, of bijvoorbeeld het winkelmandje van jouw webshop. Door een robots.txt bestand toe te voegen zorg je dat de crawlers deze pagina’s overslaan. Een robot.txt bestand kan je in de code van jouw website plaatsen. Afhankelijk van wat er in het bestand staat kan het robot.txt bestand ervoor zorgen dat bepaalde crawlers geen toegang hebben tot bepaalde pagina’s binnen jouw website. Hoe je dit precies kan doen lees je in deze blog van Search Signals. Pas als Google jouw website op de juiste manier begrijpt, kan je een goede ranking krijgen.

gestructureerde data html code

.

2. Werk aan linkbuilding

Backlinking is een grote SEO-factor waar Google op let. Backlinks zijn onderdeel van het linkbuilding-proces. Hierbij linken websites naar elkaar om een hogere autoriteit en dus een betere ranking te krijgen in zoekmachines. Wanneer een andere website via een link jouw website vermeldt, heet dit een backlink. Google ziet dit tijdens het indexeren, en neemt dit mee bij de rangschikking van webpagina’s voor de zoekresultaten. Google snapt namelijk dat sites niet zomaar naar andere sites linken, maar dat deze sites dus waardevol en nuttig zullen zijn. In dit artikel lees je over verschillende manieren om goede backlinks te verzamelen.

Let wel op! Je kan met backlinks namelijk al snel de fout in gaan. Als er onbetrouwbare, spam websites naar jouw website linken kan dit een slechte invloed hebben op je ranking. Google is namelijk best slim, en heeft het al vrij snel door als je het systeem probeert te manipuleren. Google straft hierbij sites die zich niet aan de regels houden, waardoor jouw website een lagere ranking kan krijgen in de zoekresultaten.

Dit kun je voorkomen door slechte backlinks niet toe te staan en te rapporteren aan Google. Als jij links die afkomstig zijn van spam websites doorgeeft aan Google, weet de zoekmachine dat die links niet meegenomen moeten worden in de rangschikking van jouw website. Hierbij kan je een heel domein of een enkele link opgeven. Op deze pagina over onnatuurlijke backlinks vind je 18 voorbeelden van backlinks die je moet vermijden.

Samenwerkende mensen, linkbuilding om autoriteit te verhogen

.

3. Hoge kwaliteit links

Bij tip 2 vertelden wij je over het belang van links van en naar jouw website. Het is hierbij wel extra belangrijk dat de links van hoge kwaliteit zijn. Er zijn verschillende tools zoals Ahrefs en Moz waarmee jij niet alleen het linkprofiel van concurrenten kunt zien, maar ook de domeinautoriteit van hun websites.

Wanneer jij linkt naar kwalitatieve websites en/of kwalitatieve websites naar jou linken beschouwt Google je als betrouwbaar. Zij zullen jouw ranking in de zoekresultaten dan verhogen. Goede links zijn onder andere organische links, relevante bedrijfsvermeldingen of links vanuit persberichten. Meer informatie over welke soorten links wel of niet goed zijn vind je in deze blog over kwalitatieve SEO links.

Hoge kwaliteit links schermen

.

4. Verbeter de laadsnelheid van je website

Weinig is zo vervelend als lang moeten wachten. Dat vinden bezoekers van jouw website ook. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 70% van de consumenten aangeeft minder geneigd te zijn om iets te kopen als een webpagina langzamer laadt dan verwacht. Als je mobiele website 1% sneller laadt, krijg je een conversiestijging tot wel 27%. Een lange laadtijd speelt dus een grote rol in de manier waarop gebruikers jouw website ervaren. Dit kan binnen de zoekresultaten een lagere ranking van jouw website veroorzaken. Daarnaast heeft een traag ladende website een hoog bouncepercentage, waarbij gebruikers na het bezoeken van één pagina jouw site alweer verlaten.

Weten of jouw website snel genoeg is? Je kan PageSpeed Insights gebruiken om de snelheid van jouw website te meten. Je kunt de snelheid waarmee jouw website laadt ook bekijken via Google Analytics. Raak niet in paniek wanneer blijkt dat de laadtijd van jouw site te lang is. Er zijn namelijk verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te veel of te grote afbeeldingen gebruikt. Andere manieren om de laadsnelheid van jouw website te verbeteren vind je in dit artikel.

laadsnelheid website betere ranking zoekresultaten

.

5. Google mijn bedrijf

Het is belangrijk dat je voor jouw bedrijf een gratis bedrijfsprofiel aanmaakt op Google mijn bedrijf. Wanneer je gebruikmaakt van Google Mijn Bedrijf (GMB) kan de consument je sneller vinden, zowel online als in het echt via Google Maps. Daarnaast biedt GMB je de mogelijkheid om belangrijke informatie over jouw bedrijf goed vindbaar te maken, zoals openingstijden en contactgegevens, maar ook foto’s van jouw product of service.

Een bedrijfsprofiel kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf direct een goede eerste indruk maakt. Het biedt de mogelijkheid om klanten op de hoogte te houden van nieuws en veranderingen. Daarnaast is het een manier om contact te leggen met klanten, zo kan je bijvoorbeeld vragen beantwoorden. GMB kan hiermee een erg nuttig hulpmiddel zijn in jouw presentatie naar en communicatie met consumenten. Meer manieren waarop jij Google Mijn Bedrijf kan inzetten om jouw ranking te verbeteren vind je in dit artikel.

Daarnaast is het belangrijk dat je structureel reviews binnenhaalt. Google wil bezoekers de beste resultaten leveren en dat wordt deels afgeleid van de reviews. Als Google ziet dat jouw bedrijf regelmatig reviews ontvangt dan zal de zoekmachine jouw bedrijf sneller aanbevelen bij relevante zoekopdrachten. GMB maakt het voor jou makkelijk om op reviews te reageren. Volgens dit interessante artikel van Frankwatching is het verstandig om op zowel positieve als negatieve reviews te reageren, en vooral geen reviews te negeren. Zie een slechte review juist als een kans om je van jouw beste kant te laten zien. Dit kan je doen door een oplossing voor een probleem te bieden of netjes excuses aan te bieden.

Google mijn bedrijf rankings zoekmachines verbeteren

6. Combineer copywriting met SEO

Als je wilt dat de teksten die jij publiceert hoog scoren in Google, kan je beter niet zomaar blindelings gaan schrijven. Google-bots lezen namelijk de teksten om te kijken waar jouw website over gaat en hoe relevant deze is. Door een goed zoekwoordenonderzoek uit te voeren en deze zoekwoorden te verwerken in je tekst kun je jouw ranking in de zoekresultaten verhogen. Google vindt deze relevante zoekwoorden dan in jouw tekst en ziet dat ze aansluiten op de zoektermen van de bezoekers. Hoe je zelf onderzoek naar zoekwoorden kan doen lees je op deze blog over SEO.

Het is belangrijk dat je altijd blijft onthouden dat je voor mensen schrijft. Probeer SEO dan ook meer als tool te zien die jou helpt om deze mensen te bereiken. Uiteindelijk is het namelijk ook belangrijk dat jouw teksten goed leesbaar en aantrekkelijk zijn voor de mensen die jij ermee wilt bereiken. Pak deze blog over de readablity van teksten erbij en ga aan de slag!

.
Conclusie

De conclusie is dus dat er wat inspanning nodig is om hoger voor te komen in de zoekresultaten. Het kan even duren voor je resultaten ziet, maar op de lange termijn trek je kwalitatieve bezoekers aan. Hieronder vind je nog eens de genoemde tips die jou kunnen helpen om jouw vindbaarheid te vergroten:

  1. Voeg gestructureerde data toe aan je website om crawlers te helpen
  2. Werk aan de linkbuilding van je site
  3. Zorg dat de links op jouw site van hoge kwaliteit zijn
  4. Verbeter de laadsnelheid van je website om de tevredenheid van bezoekers te verhogen
  5. Meld je bedrijf aan bij Google mijn bedrijf en werk alle gegevens bij + zorg daarnaast voor een structurele stroom van reviews
  6. Combineer copywriting met SEO

Natuurlijk is SEO maar een deel van online marketing in het geheel. Wil je meer weten over hoe jij online marketing kan inzetten voor je bedrijf? Bekijk dan eens onze blog over de verschillende vormen van online marketing.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV