Welke vormen van online marketing zijn er?

15 jul. 2022 @ 14:13

Welke vormen van online marketing zijn er?

Bij online marketing worden de verschillende kanalen op het internet gebruikt voor marketingdoeleinden. Denk aan het creëren van meer zichtbaarheid, merkbekendheid en/of het behalen van meer conversies. 

Welke kanalen een organisatie gebruikt hangt af van de doelgroep en de wensen van de organisatie. Het zou natuurlijk ideaal zijn om op zo veel mogelijk kanalen aanwezig te zijn. Dit kan echter niet altijd gelijk in verband met het budget en de capaciteit van de organisatie. De beste keuze is dan om eerste te kijken waar de prioriteiten van de organisatie liggen en te beginnen met kanalen die daar het beste bij aansluiten.

De verschillende vormen van online marketing die je kunt gebruiken zijn:

 • Search Engine Optimization (SEO)
 • Search Engine Advertising (SEA)
 • Display Advertising
 • Social Media Marketing
 • E-mailmarketing

Wat houden deze kanalen nu precies in en wat zijn de verschillen? Dat zullen we je nu stap voor stap uitleggen.

Search Engine Optimization (SEO)

SEO richt zich op de optimalisatie van een website om een hogere ranking op de resultatenpagina van een zoekmachine te bereiken. Er zijn verschillende onderdelen die bijdragen aan deze optimalisatie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn linkbuilding, goede copywriting, relevante alt-tags, relevante titels en headings, een goede URL-structuur en een responsive design. Een van de belangrijkste aspecten van SEO is dat de content op een website/pagina goed en relevant is. Daarnaast is het zeer belangrijk dat een website goed werkt, op zowel mobiele apparaten als op de computer. De bots van Google crawlen door alle pagina’s op een website. Hoe makkelijker jij het maakt voor deze bots om de website te begrijpen, hoe hoger je ranking op de resultatenpagina.

SEO is best een lastig onderdeel van online marketing, daarom besteden sommige bedrijven het uit aan externe, gespecialiseerde SEO-marketingbureaus. SEO is complex en vooral het technische gedeelte kost veel moeite, tijd en energie. Je kunt ook SEO specialisten aannemen die zich volledig zullen focussen op de SEO van de organisatie.

Wil jij je nog meer verdiepen in SEO? Dan kun je deze whitepaper van Company Fuel downloaden voor een meer gedetailleerde uitleg.

Gebruik SEO in je online marketing strategie

Search Engine Advertising (SEA)

SEA lijkt op SEO, omdat beide gaan over de positie van een website op de resultatenpagina. Het grootste verschil is echter dat je voor SEA betaalt. Onder het zoekresultaat staat dan ook 'AD' of 'Advertentie'. Het is niet per se het geval dat de hoogste bieder de beste positie krijgt. Ook bij SEA speelt relevantie een grote rol. De meest relevante website of pagina in combinatie met het hoogste bod krijgt dan ook de hoogstebeste positie.

Een voorbeeld om het duidelijker te maken: je hebt bedrijf A, bedrijf B en bedrijf C die alle 3 gebruik maken van SEA:

 • Bedrijf A scoort een 6 op relevantie en betaalt €2 per klik.
 • Bedrijf B scoort een 4 op relevantie en betaalt €3 per klikt.
 • Vervolgens heb je bedrijf C die een 9 op relevantie scoort en €1,50 per klik betaalt.

In dit geval betaalt bedrijf C het minst per klik maar toch zal bedrijf C waarschijnlijk hoger ranken, omdat die website/pagina veel relevanter is voor de zoekterm(en) waar zij voor betalen.

Onder SEA valt ook Google Shopping. Deze advertenties staan meestal bovenaan de pagina als je zoekt op een e-commerce product. Je ziet dan vaak gelijk de website, het merk en de prijs van het product. Met shopping advertenties kun je meer verkoopgericht adverteren.

Het voordeel van SEA is dat je pas betaalt als er ook daadwerkelijk op je advertentie wordt geklikt. Je betaalt er dus niet voor als mensen je advertentie zien, maar er niet op klikken.

Wil je meer weten over SEA? Bekijk dan dit artikel.

Gebruik SEA in je online marketing strategie

Display Advertising

Bij display advertising betaal je om op de banners van verschillende websites te komen. Hiermee kun je jouw bereik dus aanzienlijk vergroten. Je maakt de advertentie zelf en vervolgens laat Google jouw advertentie zien op miljoenen websites die banners hebben. Daarnaast kun je met display advertenties targetten, zodat je op relevante websites komt die jouw doelgroep bezoekt.

Het voordeel van display advertising is dat je de advertenties opvallend in jouw huisstijl kunt maken. Hierdoor zullen bezoekers je sneller onthouden, omdat ze deze advertenties steeds opnieuw te zien krijgen.

Display advertising is ook ideaal als je naamsbekendheid wilt creëren of je doelgroep wilt retargetten. Het voordeel van retargetten is dat het goedkoper is en dat mensen je product of dienst herkennen, omdat ze er al eerder mee in aanraking zijn gekomen, vandaar ook de term: ‘retargetten’.

Het nadeel van display advertising is dat de conversieratio lager ligt dan bij andere vormen van advertising waardoor het dus ook duurder kan zijn. Hier kun je de gemiddelde conversieratio zien van verschillende segmenten.

Voor meer gedetailleerde informatie over display advertising kun je de blog van Valantic eens bekijken.

Social media marketing

Social media marketing is momenteel wel de hardst groeiende vorm van online marketing. Doordat social media tegenwoordig zo’n grote rol speelt en elke dag miljoenen mensen hiervan gebruikmaken, zou het zonde zijn als je als bedrijf niet op social media zou adverteren. Er zijn veel platformen waarop je kunt adverteren. Welke het beste zijn hangt af van jouw doelgroep en wensen.

Je kunt adverteren op Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok en nog veel meer. Voordelen van social media zijn dat het heel handig is voor de branding van je bedrijf en de sterkere verbinding met de doelgroep, maar ook dat je heel gericht kunt targetten op de doelgroep door zoektermen en interesses die via cookies worden opgeslagen.

De prijzen van adverteren op social media kunnen erg uiteenlopen. Facebook en Instagram zijn een goedkope en populaire manier om op te adverteren. Ze vallen allebei onder het bedrijf Meta, waardoor je advertenties op beide platformen tegelijk kan laten lopen en beheren.

Als je iets meer budget hebt, kun je adverteren op YouTube door middel van videoreclames. Ook hier bestaan verschillende vormen van. Meestal betaal je alleen als je advertentie volledig wordt bekeken of minimaal 30 seconden wordt bekeken bij langere videoadvertenties. Op YouTube kun je ook gericht targetten op je doelgroep, wat de kans op kliks en/of conversie verhoogt.

LinkedIn is een van de duurdere platformen om op te adverteren, maar kan wel zorgen voor een hele hoge conversieratio. LinkedIn advertenties worden vooral veel gebruikt door B2B bedrijven.

Naast adverteren op social media is het ook ideaal om een goede contentstrategie te hebben. Dit zorgt voor een sterke interactie met je doelgroep, naamsbekendheid en vertrouwen. Mensen kunnen je bedrijf makkelijk vinden en de nieuwste updates gelijk te zien krijgen.

Voor meer informatie over social media advertenties en actief zijn op social media kun je deze blog van SDIM online marketing lezen.

Gebruik Social Media in je online marketing strategie

E-mailmarketing

Veel mensen zien e-mailmarketing als een ouderwetse vorm van marketing. Er zijn in de loop der jaren veel regels en wetten gekomen omtrent e-mailmarketing, wat het lastiger maakt voor bedrijven om hier goed gebruik van te maken. Ondanks deze vele regels en wetten kan e-mail marketing een zeer effectieve manier zijn om nieuws aan te kondigen en producten te verkopen. Je moet er alleen voor zorgen dat je dit doet zonder de regels te overtreden. De boetes hiervoor zijn namelijk hoog. De regels verschillen echter wel per land, dus houd hier rekening mee. Vooral als je bedrijf internationaal actief is.

De belangrijkste regels omtrent e-mailmarketing zijn:

 • de ontvanger moet eerst toestemming hebben gegeven voordat je een mail mag sturen
 • de ontvanger moet duidelijk zien van wie de mail afkomstig is
 • de e-mail moet een afmeldmogelijkheid hebben en de e-mail moet ervoor zorgen dat mensen makkelijk bezwaar kunnen aantekenen.

(bron: bolddata)

Waar je ook op moet letten bij het sturen van e-mails is dat je niet te veel spamgevoelige woorden of tekens in je e-mail gebruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de mail bij de ontvanger in de spambox terechtkomt. Voorbeelden van spamgevoelige woorden zijn: gratis, korting, (unieke) kans, etc. Ook te veel hoofdletters en leestekens kunnen als spam worden gezien. Wil je weten wat je nog meer niet of juist wel moet doen om niet in de spambox terecht te komen? Lees dan dit artikel van NGTV.

Je kunt ook in de spambox terechtkomen wanneer meerdere ontvangers jouw e-mail rapporteren als spam. Daarom is het belangrijk dat je jouw mails goed afstemt op je doelgroep. Zorg dat ze nuttige informatie bevatten en dat er een duidelijke afmeldmogelijkheid is.

Wanneer je rekening houdt met al deze factoren kunnen je e-mailcampagnes leiden tot een zeer positief resultaat.

Gebruik E-mail campagnes in je online marketing strategie

Conclusie

De verschillende vormen van online marketing zijn dus:

 1. Search Engine Optimization: het optimaliseren van je website zodat je hoger op de resultatenpagina komt.
 2. Search Engine Advertising: de betaalde tekst- en shoppingadvertenties op de resultatenpagina. Deze vind je boven- en onderaan de pagina en herken je door de tekst ‘ad’ of ‘advertentie’.
 3. Display Advertising: de advertenties die je op banners van andere websites vindt.
 4. Social media marketing: alle advertenties die op social media platformen worden geplaatst, zoals Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn, TikTok, etc.
 5. E-mailmarketing: alle marketing die via de mail gedaan wordt, zoals nieuwsbrieven en enquêtes.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Vind je nieuwe online marketing droombaan

Registreer je nu en maak een nieuwe stap in je carrière!

Registreren