Carrièretips

Online marketeer worden? Dit zijn 6 tips om jouw online marketing carrière een boost te geven

Wil jij online marketeer worden? Of wil je jouw carrière naar een hoger niveau tillen? In dit artikel geven we je 6 carrièretips die jou hierbij kunnen helpen.

1. Weet wie je bent

Zelfkennis is enorm belangrijk in het professionele leven. Stel jezelf een aantal vragen. Wat kenmerkt mijn persoonlijkheid, wat zijn mijn kwaliteiten en wat vind ik leuk om te doen? Maar ook: wat zijn mijn valkuilen en verbeterpunten? Door dit voor jezelf in kaart te brengen krijg je meer inzicht in welk type online marketingfunctie bij jou past en op welk vlak je je nog kan ontwikkelen.

Online vind je verschillende gratis tests die je helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Google bijvoorbeeld eens op “gratis persoonlijkheidstest”. Een voorbeeld van een gratis test is de persoonlijkheidstest van 123test.nl.

Naast deze tests kun je hulp zoeken bij familie en vrienden. Vraag eens aan mensen die dichtbij je staan of ze een aantal kwaliteiten van jou kunnen opnoemen. Zij kennen jou waarschijnlijk het best en kunnen kenmerken opnoemen waar je zelf misschien niet op zou komen. Probeer daarbij mensen te vragen die jou op verschillende manieren kennen. Zo kennen je ouders je vaak anders dan bijvoorbeeld een vriend of vriendin.

Online marketeer worden: werk aan je personal branding

2. Werk aan je personal branding

Nu je jezelf beter hebt leren kennen en weet wat je kwaliteiten zijn, wordt het gelijk makkelijker om te investeren in personal branding. Bij personal branding licht je jouw kwaliteiten en ambities uit en laat je zien wat jou uniek maakt. Het helpt je om op te vallen tussen de vele online marketeers op de arbeidsmarkt. Op die manier laat je aan werkgevers zien waarom ze voor jou moeten kiezen.

Je kunt jouw personal brand goed zichtbaar maken op je CV en in motivatiebrieven. Daarnaast toon je jouw brand natuurlijk bij sollicitatiegesprekken. Maar ook het internet leent zich perfect voor personal branding. Door online aanwezig te zijn en op verschillende platforms jouw brand uit te dragen, laat je aan je netwerk zien wat je in huis hebt en wat jou uniek maakt. Op die manier val je op en vergroot je de kans dat bedrijven je benaderen.

Wil je meer weten over personal branding? Bekijk dan eens dit artikel van Search Engine Journal.

3. Blijf jezelf ontwikkelen om een sterke online marketeer te worden

Ook persoonlijke groei is een belangrijk aspect als je een sterke online marketeer wilt worden. Ontwikkeling zorgt ervoor dat je relevant blijft. In de wereld van online marketing vinden continu veranderingen plaats. De verschillende online platforms kondigen aan de lopende band updates aan en het is belangrijk dat je meebeweegt in deze ontwikkelingen. Doe je dat niet, dan raakt je kennis achterhaald en ben je minder aantrekkelijk voor werkgevers.

Het is daarom aan te raden om cursussen en workshops te volgen die nuttig zijn voor jouw werkzaamheden. Vind je bijvoorbeeld dat je analytisch wat sterker kunt worden, doe dan een cursus die zich richt op de data-kant van online marketing. Data is immers een zeer belangrijk aspect van dit vakgebied.

Online kun je verschillende gratis trainingen volgen om jezelf te verbeteren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Skillshop van Google of de Google Analytics Academy.

Ben je starter? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een traineeship in online marketing te doen. Bij Leaped kun je bijvoorbeeld een online marketing traineeship doen waar je leert over alle facetten van het vakgebied en tegelijkertijd relevante werkervaring opdoet. Dergelijke traineeships en online marketing opleidingen zijn zeer relevant als je de ambitie hebt om online marketeer te worden.

Online marketeer worden: blijf jezelf ontwikkelen om een sterke online marketeer te worden

4. Specialiseer je

Binnen de online marketing zijn er verschillende onderwerpen waar men zich mee bezighoudt. Zo is er SEO, SEA, UX, e-mail, social media en nog meer. Het is simpelweg niet mogelijk om in alle facetten van online marketing uit te blinken. Om die reden kun je er beter voor kiezen om je te specialiseren in een of twee onderdelen en jouw online marketing werkzaamheden hierop te richten. Het is namelijk beter om van twee onderdelen uitgebreide kennis te hebben dan dat je van veel onderdelen een beetje kennis hebt.

Word jij bijvoorbeeld enthousiast van SEO? Verdiep je dan in dit onderdeel, leer erover en zorg dat jij alles weet over het optimaliseren van een website om een zo hoog mogelijke positie in de zoekresultaten te krijgen. Of laat jij liever je creativiteit los op social media? Dan kun je je specialiseren in marketing via social media. Neem deel aan trainingen en blijf op de hoogte van alle ontwikkelen binnen de wereld van social media.

5. Wees flexibel

Flexibiliteit is in veel werkvelden een vereiste. Zo ook in de online marketing wereld. Zoals eerder benoemd is het online marketing vakgebied continu aan het veranderen. Het vergt flexibiliteit om effectief om te gaan met deze veranderingen.

Daarnaast moet je bereid zijn om zo nu en dan buiten jouw gebruikelijke werktijden klaar te staan om een social media post te plaatsen of een fout op de website te verhelpen. Het internet staat namelijk altijd “aan” en stopt niet met werken na 17.00 uur.

Tot slot is samenwerking belangrijk in dit vakgebied. Vaak werk je samen met andere online marketeers of andere afdelingen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Voor een efficiënte samenwerking is eveneens flexibiliteit nodig.

Toon je deze flexibiliteit, dan zal dit opvallen bij jouw leidinggevenden en collega’s. Het is een waardevolle eigenschap en helpt je hogerop te komen in jouw carrière. Deze moet je daarom zeker niet vergeten als je jezelf wilt ontplooien tot een succesvolle online marketeer.

Online marketeer worden: zorg dat je goed met technologie om kunt gaan

6. Zorg dat je goed met technologie om kunt gaan

Als online marketeer ben je continu aan het werk met allerlei technologieën. Je gebruikt verscheidene social media platforms en een hoop tools en computerprogramma’s. Het is daarom belangrijk dat je handig bent in het gebruik van deze technologieën. In een handomdraai een social media post plaatsen en een Powerpoint-presentatie geven via Microsoft Teams moet voor jou geen enkel probleem zijn. Is dat wel zo? Dan zal dit niet alleen jouw werk vermoeilijken, maar laat dit je ook minder professioneel overkomen.

Wil je een sterke online marketeer worden, dan zorg je dat je goed bekend bent met veelgebruikte tools en programma’s. Ken je iets nog niet? Dan doe je research, lees je je erover in en probeer je het uit. De meeste tools, platforms en programma’s hebben een handleiding die jou gemakkelijk wegwijs maakt in de technologie. Door jezelf te verdiepen in verschillende technologieën word je steeds meer tech-savvy. Op die manier voorkom je dat je voor het blok komt te staan tijdens je werkzaamheden. Bovendien zal dit je een stuk aantrekkelijker maken voor potentiële werkgevers.

Conclusie

Deze 6 tips geven jou handvaten om een sterke online marketeer te worden. Het zal wat tijd kosten, maar deze investeringen zullen later zeker zijn vruchten afwerpen.

Hieronder vatten we onze carrièretips voor online marketeers nog een keer kort samen:

 1. Weet wie je bent
 2. Werk aan je personal branding
 3. Blijf jezelf ontwikkelen om een sterke online marketeer te worden
 4. Specialiseer je
 5. Wees flexibel
 6. Zorg dat je goed met technologie om kunt gaan

  Succes met jouw ontwikkeling tot online marketeer. Ben je al op zoek naar online marketeer vacatures? Dan kun je een kijkje nemen bij de vacatures die wij aanbieden.

   Schrijf je in voor de nieuwsbrief

   * Verplicht veld