30 nov. 2023, 15:44

Wie vertelt het beste kerstverhaal?

Wie vertelt het beste kerstverhaal?

Nu de feestdagen er weer aan zitten te komen, rollen de verschillende feestelijke reclames langzaam binnen. Maar waarom werken deze reclames? Welke technieken gebruiken ze? Alle reclames maken gebruik van storytelling en in deze blog zullen we gaan bekijken op welke manier storytelling wordt ingezet in de verschillende kerstreclames en waarom dit werkt.

Coca-Cola

Wie kent de kerstreclames van Coca-Cola niet, de grote rode vrachtwagen en de kerstman. Al jaren neemt Coca-Cola het voortouw in het maken van de meest spectaculaire reclames. De kerstreclame van 2023 heeft het thema “The world needs more santas”, ze tonen in deze reclame de vrijgevigheid en vriendelijkheid die past bij het kerstfeest.

De reclame speelt zich af in een dorp waar honderden kerstmannen rondlopen. We krijgen verschillende situaties te zien waarin ze elkaar helpen. Daarna komen we terug bij een “gewone” stad waar ook verschillende mensen elkaar helpen. De reclame sluit af met de zin “The world needs more santas", dit duidt er op dat er in iedereen een kerstman schuilt en je elkaar moet helpen.

Doordat ze eerst een soort fantasie dorp laten zien met allemaal kerstmannen gebruiken ze de storytelling techniek van mysterie. Ze wekken interesse op bij de kijkers waardoor ze blijven kijken omdat ze benieuwd zijn wat er gaat komen. Daarna gebruiken ze de persoonlijke techniek. Door alledaagse mensen te laten zien die elkaar op kleine manieren helpen, laten ze de kijkers meeleven. Met deze reclame creëren ze een warm gevoel bij de kijker, welke ook geassocieerd wordt met Coca-Cola de volgende keer als ze het merk zien.

Bekijk de reclame hier.

Apple

    Het is geen geheim dat Apple het budget èn team niet mist om een spectaculaire reclame te maken. Deze keer komen ze met “Fuzzy Feelings”. Natuurlijk kan het niet ontbreken dat er reclame wordt gemaakt van Apple producten, deze keer komen een iPhone 15+ en een Macbook Air voorbij.

    De reclame is deels in stop-motion en deels realistisch gefilmd. In de reclame volgen we de hoofdrolspeelster die een stop-motion video maakt over haar baas. In deze stop-motion gaat er van alles mis met de baas. De hoofdrolspeelster is zichtbaar geïrriteerd tegenover haar baas op het werk, de baas wordt ook als een vervelend persoon neergezet. Echter, wat later in de video ziet ze haar baas alleen eten in een restaurant tijdens kerst. De hoofdrolspeelster voelt duidelijk medelijden met haar baas en maakt de stop-motion vanaf dat moment positief. De reclame sluit zich af met de zin “You make the holidays”.

    Apple gebruikt krachtige storytelling met een twist. In het begin voel je medelijden met de hoofdrolspeelster omdat je ziet dat de baas niet altijd even aardig is. Maar zodra je ziet dat de baas eigenlijk eenzaam is, draait je medelijden ook richting de baas toe. Ergens kan je dan zijn eerdere gedrag beter verwerken en snappen waar het vandaan komt. Met deze reclame wilt Apple eigenlijk zeggen dat mensen vaak verkeerd begrepen worden totdat je ze leert kennen.

    Bekijk de reclame hier.

    Amazon

    Als laatste kan een van de grootste ketens niet ontbreken. In de kerstcampagne van 2023 “Joy is shared” richt Amazon zich op vriendschap en de gelukkige herinneringen samen. In de bijpassende video “Joy Ride” wordt het wereldberoemde liedje “In My Life” van de Beatles gebruikt.

    De reclame brengt alle nostalgie naar boven. We zien drie vrouwen op leeftijd die terugblikken op gelukkige herinneringen. Kijkend naar een sneeuwberg waar mensen plezier hebben met het sleeën, komen oude herinneringen terug. Een van de drie vrouwen besteld zitkussens via Amazon, deze neemt ze de volgende dag mee naar de berg. Vervolgens geeft ze aan de andere twee vrouwen ook dezelfde kussen. Deze stoppen ze in een slee en sleeën vervolgens van de berg af. De video eindigt met “Joy is shared”.

    Amazon speelt slim in op ons nostalgische gevoel want iedereen herkent het. Kerst is een tijd voor tradities en nostalgische gevoelens maar ook om stiekem terug kind te worden. Door Amazon zelf terug te laten komen in de video creëren ze de connectie tussen nostalgie en hun eigen merk. Hierdoor wordt je eraan herinnerd dat als je ooit iets nodig hebt, zelfs voor nostalgische producten, kan je bij Amazon te recht.

    Bekijk de reclame hier.

    Lees hier verder

    Het laatste nieuws

    Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

    Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

    Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

    Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

    Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

    Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

    Hoe meet je brand-marketing campagnes?

    Hoe meet je brand-marketing campagnes?

    Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

    Word gevonden door topwerkgevers

    Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

    Upload CV