10 mei 2023, 13:50

Storytelling: de kracht van verhalen

Storytelling: de kracht van verhalen

In de wereld van marketing draait alles om het trekken van aandacht van publiek en deze vast te houden om hiermee een blijvende impact te creëren. In een tijd waarin consumenten steeds beter in staat zijn om reclame-uitingen te vermijden of te negeren, worden traditionele reclame-uitingen steeds minder effectief. Door middel van storytelling kunnen merken niet alleen hun producten of diensten verkopen, maar ook een emotie of een gevoel overbrengen.

In deze blog gaan we dieper in op storytelling in marketing, hoe het kan worden toegepast en waarom het een essentieel onderdeel is in een succesvolle marketingcampagne.

De kracht van verhalen

Verhalen vertellen is een van de oudste manieren van communicatie. Al vanaf kinds af aan worden verhalen aan ons verteld waarmee kennis wordt opgedaan en verbeeldingskracht wordt ontwikkeld. Hierdoor waarderen we van nature verhalen en onthouden we deze. Verhalen vormen een belangrijk onderdeel van onze cultuur en helpen ons om betekenis te geven aan de wereld om ons heen.

Door middel van verhalen kunnen merken hun boodschap op een menselijke en authentieke manier overbrengen, waardoor ze vertrouwen, sympathie en loyaliteit kunnen opbouwen. In tegenstelling tot droge feiten en cijfers, wekken verhalen emoties op bij het publiek. Emoties zorgen voor een krachtige drijfveer bij consumenten. Door een goed verteld verhaal kan een merk een diepere impact maken en de consument aanzetten tot actie. Of het nu gaat om het inspireren van mensen, het oproepen van verlangens of het creëren van een gevoel van urgentie, storytelling heeft de potentie om mensen te raken.

Waarom is storytelling belangrijk in marketing?

Storytelling is belangrijk in marketing omdat het de mogelijkheid biedt om een onuitwisbare indruk achter te laten bij de doelgroep. Een verhaal kan gemakkelijk worden onthouden en kan de boodschap van het merk op een authentieke manier overbrengen. Verhalen hebben de kracht om zich als een lopen vuurtje te verspreiden. Wanneer consumenten een opmerkelijk verhaal van een merk ervaren, zijn ze eerder geneigd om het te delen met anderen.

Daarnaast kan storytelling helpen om de waarden en principes van een merk te benadrukken en de doelgroep een gevoel van verbondenheid te geven met een merk. Hierdoor kan een merk zich onderscheiden van concurrentie. Een sterk merkverhaal kan een cruciale factor zijn bij het aantrekken en behouden van klanten.

Hoe kan storytelling worden toegepast in marketing?

Er zijn een aantal manieren van storytelling die kunnen worden toegepast in marketing, afhankelijk van de doelstelling van het merk en de doelgroep. Hier zijn enkele voorbeelden:

Gebruikersverhalen: Door verhalen van klanten kan worden laten zien hoe een product of dienst van je merk het leven van de klant heeft veranderd. Er kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van user generated content. Dit kan de doelgroep helpen zichzelf in de schoenen van de klant te plaatsen en een beter begrip te krijgen van de waarde van het product of de dienst. Een manier die vaak hierbij wordt toegepast is influencer marketing. Daarover kun je meer lezen in ons vorige blog

User generated content voor een merk bij influencers
Voorbeeld van user generated content bij influencers

Verhalen van medewerkers: Verhalen van medewerkers kunnen worden gebruikt om de cultuur en waarden van het bedrijf te communiceren. Dit kan het merk menselijker maken en laten zien dat het bedrijf meer is dan alleen een zakelijke entiteit. Dit wordt bijvoorbeeld nu veel gedaan op TikTok, waar winkels en kantoren laten zien hoe het is om te werken bij het bedrijf.

Voorbeeld van kantoormerk en storytelling
TikToks worden ingezet om verhalen van medewerkers te laten zien

Verhalen over maatschappelijke impact: Verhalen over hoe het merk bijdraagt aan de maatschappij kunnen worden gebruikt om de waarden en verantwoordelijkheid van het merk te benadrukken. Dit kan de doelgroep helpen een positiever beeld te krijgen van het merk en hun loyaliteit te vergroten. Een voorbeeld van een merk dat dit doet is Tony Chocolonely.

Storytelling bij het merk Tony Chocolonely
Voorbeeld van storytelling bij Tony Chocolonely

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV