9 nov. 2023, 15:02

Stappenplan voor succesvolle videomarketing

Stappenplan voor succesvolle videomarketing

Stappenplan voor succesvolle videomarketing

Wil jij meer zichtbaarheid creëren en je doelgroep binden of bewegen tot actie? Kies dan voor videomarketing! In deze blog hebben wij een stappenplan uitgewerkt hoe je het beste eraan kunt beginnen.

Het stappenplan

  1. 1. Budget vaststellen

    Voordat je begint aan videomarketing is het belangrijk om te bepalen wat je er aan wilt uitgeven. Het hoeft niet duur te zijn maar je wilt wel een online video van topkwaliteit.Je moet in dit geval nadenken over wat het maken van een video of meerdere video’s jou waard is. Hoe doe je dit? Maak gebruik van een paar meetinstrumenten:

    • Hoe lang behoudt de video zijn waarde?
    • Verdient de video snel terug?
    • Wie is jouw kijker?
    • Hoe groot wil je het aanpakken?
    • Hoeveel werkzaamheden geef je uit handen?
    1. 2. Publiek/doelgroep vaststellen

      Zodra je het budget hebt vastgesteld, is het belangrijk voor wie jij je video’s gaat maken. Het type publiek heeft namelijk invloed op de inhoud. Denk hierbij na of de video die je wilt maken vooral intern (binnen het bedrijf) of extern (naar je publiek/doelgroep) verspreid wordt. Bij extern, kun je overwegen of je bestaande of nieuwe klanten wilt bereiken.

      Het is cruciaal om onderzoek te doen naar je doelgroep; zoals de interesses en de demografische factoren. Heb je een jong of oud publiek? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun interesses en behoeftes en via welk kanaal kan ik hen bereiken? Zit jouw doelgroep al op je website, of wil je ze juist naar je website krijgen? Het is handig als je hier van tevoren over nadenkt, aangezien social media video’s anders gemonteerd moeten worden.

      1. 3. Concept ontwikkelen

        Zodra je meer inzicht hebt in je budget en doelgroep, is het tijd om invulling te geven aan je video content. Wat voor soort type video past bij de videomarketingstrategie? Brainstormsessies kunnen hierbij ondersteunen om verschillende ideeën op te doen.

        1. 3.1 Zelf concept uitwerken

          Het uiteindelijk gekozen idee ga je per video naar beeld vertalen, wat je in een opzet gaat uitwerken. Op basis van het gekozen idee is het meestal duidelijk wat voor soort type video het wordt:

          • Scripted video met acteurs
          • Non-scripted video met klanten of medewerkers
          • Informatie video om kennis te delen
          • Video die inspeelt op emotie, inspireert en aanzet tot actie

          Het maakt niet uit welke soort je kiest; vanuit de basis moet er naar een verhaalstructuur gewerkt worden, ofwel het script. De video moet een duidelijk begin, midden en eind bevatten. Idealiter een opening die gelijk triggert tot verder kijken een eind met een call to action.

          Daarnaast moet er gekeken worden hoe de opbouw van de video eruit ziet. Hoe verloopt de cameravoering en hoe lang wordt de video? Met een shotlijst/storyboard kun je dit helder uitwerken op papier.

          Mensen maken het verhaal. Let hier goed op bij het casten van mensen. Ga je juist werken met acteurs, een presentator of je eigen medewerkers/klanten?

          1. 3.2 Productiebedrijf

          Je kunt er in deze fase ook voor kiezen om een videoproductie bureau in te schakelen. Dit zijn professionele scriptschrijvers en creative directors die jouw ideeën naar een hoger niveau tillen. Zij kunnen dan helpen met het uitwerken van een script en shotlijst/storyboard.


          1. 4. Productiefase: voorbereiding van de draaidag

              De draaidag staat voor de deur. Er zijn verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

              • Is de filmlocatie netjes opgeruimd?
              • Is er genoeg licht aanwezig?
              • Styling
              • Visagie
              • Eten en drinken

              Draaidagen gaan snel voorbij. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter het uiteindelijke resultaat.

              1. 5. Camera… licht… geluid… actie!

              De doelstellingen zijn vastgesteld, je weet welke content gaat maken en je script en storyboard zijn tot de puntjes uitgewerkt. Als dat moment er is, begint het leukste gedeelte: het opnemen van je film! Deze stap kun je zelf zo ingewikkeld of eenvoudig maken als dat je zelf wilt. De ingewikkelde manier is met een cameraploeg, regisseur, lichttechnici, geluidstechnici, enzovoorts. Afhankelijk of de film dit nodig heeft, moet je dit ook zeker inzetten. Maar als je het zelf wilt doen, kun je dit op een kleinere schaal uitvoeren. De belangrijkste dingen die je nodig hebt bij het maken van een goede film is: een telefoon met de juiste app, een statief en een goede microfoon. Tenzij je in bezit bent van andere of betere camera apparatuur, dan is dat alleen maar beter!

              Houdt bij het maken van de video altijd in het achterhoofd op welk kanaal de video gedeeld zal worden. Let daarom tijdens het filmen op de verschillende verhoudingen van de video. Op Facebook en Instagram worden video’s het mooist vertoond in een verticale houding (4:5 of 9:16). De standaard brede verhouding die wordt gebruikt is 16:9 of 21:9.

              1. 6. Montage van de video

              De video is klaar en je bent beland in de post-productiefase. Nu is het tijd om de video te gaan bewerken. De belangrijkste onderdelen die bewerkt moeten worden zijn:

              • Kleurbewerking van de beelden
              • Audiobewerking toepassen
              • Eventuele voice-over toevoegen aan de video
              • Tekst of animatie toevoegen

              Door een kleurtoon toe te voegen aan je video zul je een bepaald gevoel kunnen overbrengen. Ook kan de audio zeer goed ondersteunen zodra muziek en stemgeluid perfect op elkaar zijn afgestemd. Een voice-over kan het inhoudelijke verhaal van je video duiding geven aan je beelden, zodat je video een samenhangend verhaal is. Tot slot kunnen teksten en animaties worden toegevoegd in de huisstijl van je bedrijf.

              1. 7. Verspreiding van je video

              Als alles afgerond is, is het tijd dat de video online wordt gezet. Bij het online publiceren van je video is het belangrijk dat deze goed wordt ingeleid. Denk hierbij aan een goede beschrijving of een titel voor je video. Ook is het moment waarop je je video publiceert belangrijk, dit verschilt namelijk per doelgroep en kanaal. Lees hier meer over wanneer je het beste kunt publiceren.

              Zoals je leest, is het niet zomaar een idee uitwerken en gelijk gaan filmen. Er komt heel wat bij kijken zodra je videomarketing wilt inzetten. Je kunt met video’s en verhalen wel je producten duidelijk overbrengen. Met een boeiende inleiding, een meeslepend verhaal en een slim gekozen call to action kun je je doelgroep gericht bereiken.

              Lees hier verder

              Het laatste nieuws

              Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

              Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

              Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

              Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

              Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

              Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

              Hoe meet je brand-marketing campagnes?

              Hoe meet je brand-marketing campagnes?

              Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

              Word gevonden door topwerkgevers

              Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

              Upload CV