12 okt. 2023, 16:03

Segmentatie succes: Het effectief uitvoeren van marktsegmentatie

Segmentatie succes: Het effectief uitvoeren van marktsegmentatie

Om jouw doelgroep op een effectieve manier te bereiken is marktsegmentatie erg belangrijk. Iedere doelgroep reageert namelijk anders op marketing-boodschappen en is via verschillende kanalen te bereiken. In deze blog nemen we een kijkje in het proces van marktsegmentatie en de stappen om effectief te identificeren, gegevens te verzamelen en marketing campagnes aan te passen aan deze segmenten.

Segmenten identificeren

Om de doelgroep effectief te bereiken, is het belangrijk dat je totale markt wordt opgedeeld in specifieke segmenten. Op deze manier kun je gerichter inspelen op de behoeften en interesses van jouw doelgroepen. Je kunt ze op delen aan de hand van 5 verschillende segmentatiecriteria:

  • Demografische criteria

Demografische criteria is een van de meest voorkomende vormen van doelgroepsegmentatie. Het verdeeld de doelgroep op basis van demografische informatie zoals: leeftijd, geslacht, nationaliteit, beroep, gezinsgrootte of opleidingsniveau.

  • Geografische criteria

Geografische segmentatie zorgt ervoor dat de doelgroep wordt gesegmenteerd op basis van geografische kenmerken. Deze methode verwijst niet alleen naar fysieke locaties, maar dit kan ook worden gebruikt voor verschillende klimaten of culturele voorkeuren.

  • Sociaaleconomische criteria

Sociaaleconomische criteria zorgen ervoor dat de doelgroep wordt gesegmenteerd op basis van sociaal en economisch perspectief. Denk hierbij aan opleidingsniveau, sociale klasse, beroep en inkomen.

  • Psychografische criteria

De psychografische criteria zorgen ervoor dat de behoeften of wensen van je klanten worden gesegmenteerd. Deze is gedetailleerder dan de andere segmentaties en houdt rekening met niche voorkeuren voor specifieke doelgroepen.

  • Gedragscriteria

Deze segmentatie wordt uitgevoerd op basis van de klant zijn/haar winkelgedrag. Het is een vorm van segmentatie die wat lastiger kan zijn om te definiëren dan de andere doelgroepsegmenten, omdat deze niet gebaseerd zijn op meetbare kwaliteiten. Denk hierbij aan het overwegen van eerdere aankopen, merkloyaliteit of andere aankooppatronen. Door in te spelen op het bestaande gedrag van doelgroepen, kun je hen helpen om de winkelervaring bij jouw merk te verbeteren.

Zodra de markt is opgedeeld in verschillende segmenten, is het tijd om gegevens te verzamelen. Er zijn verschillende soorten methodes beschikbaar om dit te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Enquêtes en interviews

Je kunt waardevolle inzichten krijgen door directe interactie met klanten. Zo kun je dieper ingaan op de behoeften en verwachtingen van specifieke segmenten. Bij enquêtes kunnen bedrijven specifieke vragen stellen om op deze manier kwalitatieve feedback te verkrijgen.

Bij de interviews kunnen bedrijven gesprekken voeren met klanten waarin ze de mogelijkheid krijgen om dieper in te gaan op meningen, emoties en verhalen van klanten. Beide methodes kunnen zowel offline als online worden uitgevoerd.

  • Social media analyse

Een andere manier om waardevolle inzichten te krijgen is door het analyseren van de social media activiteit van je klanten. Op verschillende kanalen delen klanten namelijk hun meningen, voorkeuren en activiteiten. Met het gebruik van geavanceerde analysetools, kun je als bedrijf patronen identificeren in klantgedrag en meningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trends ontdekken, sentimentanalyse en demografische gegevens. Met deze inzichten kun je beter begrijpen welke soorten content en communicatie het meest effectief zijn op social media.

  • Klantgegevens

Door het gebruik van klantgegevens en een CRM systeem kun je nog meer waardevolle inzichten krijgen over het gedrag van klanten zoals aankoopgeschiedenis en feedback. Met een CRM systeem kunnen bedrijven de klantgegevens beheren en analyseren. Zo kunnen er klantprofielen worden gemaakt, kan communicatie geschiedenis bij worden gehouden en kan er worden gesegmenteerd op basis van gedrag en voorkeuren.

  • Marktonderzoek

Bij het uitvoeren van een marktonderzoek kan er aanvullende informatie worden verkregen over trends en voorkeuren binnen specifieke segmenten. Tijdens het uitvoeren kunnen er gegevens worden verzameld over markttrends, concurrentie, consumentengedrag en marktpotentieel. Dit kan worden gedaan door het analyseren van bestaande bronnen, of gegevens worden verzameld via focusgroepen of enquêtes.

Zodra je de juiste gegevens hebt verkregen is het tijd om je marketingcampagnes af te stemmen op de behoeften van elk segment. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde zaken:

Zorg voor de nodige personalisatie. De content en berichten die je maakt, moet specifiek zijn afgestemd op elk segment. Denk hierbij aan productaanbevelingen, aanbiedingen en de ‘tone of voice’.

Naast personalisatie is de kanaalkeuze belangrijk. De segmenten kunnen verschillende voorkeuren hebben wat betreft de communicatiekanalen. Sommigen geven de voorkeur aan e-mail, terwijl de ander liever social media gebruikt. Bij het communiceren met je segment moet je rekening houden met de tijd en frequentie. De voorkeur hierin ligt bij iedereen anders. Sommige klanten hebben liever wekelijkse mails, in plaats van maandelijkse updates. Verder kan het aanbieden van kortingen en promoties de behoeften en interesses van de specifieke segmenten aanspreken en daardoor de respons verbeteren.

Door marktsegmentatie correct en effectief uit te voeren, en er voortdurend over te evalueren, kan er een concurrentievoordeel worden behaald en kunnen er sterke relaties worden opgebouwd met klanten. Marktsegmentatie zorgt er op deze manier voor dat bedrijven in staat zijn om marketinginspanningen te optimaliseren door gerichte boodschappen te leveren aan een specifieke doelgroep.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV