3 aug. 2023, 14:56

Psychologische trucjes om conversies te krijgen

Psychologische trucjes om conversies te krijgen

Binnen het vak van online marketing draait een groot deel om het behalen van conversies. Of het nu gaat om het vergroten van de verkoop, het verzamelen van leads of het stimuleren van inschrijvingen, succesvolle marketeers begrijpen dat het niet alleen gaat om het presenteren van een product of dienst, maar ook om het gebruik van psychologische trucjes om de doelgroep te overtuigen om een product of dienst te kopen. In dit blogartikel delen we een aantal krachtige persuasion technieken die marketeers van elk niveau kunnen toepassen om hun conversies te verhogen.

1 - Sociale bewijskracht: "Sluit je aan bij duizenden tevreden klanten!"

Mensen zijn van nature geneigd om zich aan te passen aan het gedrag van anderen, vooral als ze twijfels hebben. Door sociale bewijskracht voor je te laten werken kunnen marketeers het vertrouwen van potentiële klanten vergroten. Denk aan de optie om klantrecensies en testimonials te plaatsen op jouw website, zo kunnen tevreden klanten hun ervaringen met jouw potentiële klanten delen. Bijvoorbeeld als je "Sluit je aan bij duizenden tevreden klanten!" gebruikt op je website zal dat anderen aansporen om zich ook aan te sluiten bij jouw tevreden klantenbestand.

2 - Schaarste: "Beperkte voorraad - Bestel nu!"

We zijn vaak al snel bang om iets te missen, dit noemt men ook wel FOMO of “the Fear of Missing out”. Het principe van schaarste kan worden gebruikt om een gevoel van urgentie te creëren bij potentiële klanten. Door te vermelden dat een product of aanbieding slechts beperkt beschikbaar is, bijvoorbeeld "Alleen vandaag - beperkte voorraad!", worden mensen aangemoedigd om direct actie te ondernemen en tot aankoop over te gaan. Zorg alleen wel dat deze teksten ook daadwerkelijk kloppen, het is namelijk steeds vaker niet toegestaan om bijvoorbeeld te zeggen dat een product nog maar een uur te verkrijgen is met 40% korting als de korting na dat uur opnieuw of nog steeds te verkrijgen is. Zorg dus wel dat je je aan de regels houdt met het gebruik van urgentie binnen je teksten.

3 - Wederkerigheid: "Download ons gratis e-book in ruil voor je e-mailadres!"

Het principe van wederkerigheid speelt in op het idee dat mensen eerder bereid zijn om iets terug te doen wanneer ze iets krijgen. Door waardevolle inhoud aan te bieden, zoals een gratis e-book, sjabloon of webinar, kunnen marketeers de potentiële klanten verleiden om hun e-mailadres achter te laten, of andere waardevolle informatie voor jouw marketingdoeleinden. Dit opent de deur voor toekomstige marketinginspanningen, zoals nieuwsbrieven, direct e-mailings of de contactgegevens van dat ene bedrijf waar je zo graag mee zou willen samenwerken.

4 - Autoriteit: "Vertrouw op onze experts!"

Mensen vertrouwen op autoriteit en deskundigheid. Door de geloofwaardigheid van je merk te benadrukken, bijvoorbeeld door te verwijzen naar experts binnen je industrie of positieve vermeldingen in betrouwbare en goedbekende mediaoutlets, vergroot je het vertrouwen van je doelgroep in jouw dienst of product. Het plaatsen van logo's van bekende partners of klanten kan ook bijdragen aan het versterken van je autoriteit, vaak wordt dit gerangschikt onder het kopje: “Onze Samenwerkingen” of “Onze Partners”.

5 - Verliesaversie: "Mis deze kans niet om te besparen!"

“Mis deze kans niet om te besparen” of “Bespaar nu geld met [onze dienst]”, wat klinkt nou beter? Mensen zijn blijkbaar meer geneigd om verlies te vermijden dan om winst te behalen. Door de nadruk te leggen op wat klanten kunnen verliezen als ze niet van je aanbieding gebruikmaken, bijvoorbeeld "Bespaar 50% op je aankoop - dit weekend alleen!", worden ze gestimuleerd om de actie te ondernemen en de potentiële besparing niet te laten liggen. Je kan dit vaak combineren met punt 2: Schaarste, zo kan je in de zin "Bespaar 50% op je aankoop - dit weekend alleen!" Extra kosten vermijden door dit weekend te bestellen. Mede door de krappe tijdspan van een weekend begint de FOMO ook weer op te spelen die we hebben besproken bij punt 2, een effectief duo dus.

6 - Emotie: "Ontdek hoe ons product je leven zal veranderen!"

Emoties spelen een belangrijke rol in het besluitvormingsproces. Wanneer je je marketingboodschap richt op het benadrukken van de positieve emoties die het gebruik van je product of dienst kan oproepen, spoor je je doelgroep aan om een diepere band creëren met jouw bedrijf. Laat bijvoorbeeld zien hoe je product iemands leven kan verbeteren of vereenvoudigen.

Conclusie

Psychologische trucjes en persuasion technieken kunnen een krachtig middel zijn om je conversies te verhogen. Door gebruik te maken van sociale bewijskracht, schaarste, wederkerigheid, autoriteit, verliesaversie en emotie kun je het gedrag van je doelgroep beïnvloeden en hen overtuigen om actie te ondernemen. Experimenteer met deze technieken en pas ze aan aan je specifieke doelgroep om optimaal resultaat te behalen in je marketinguitingen. Veel succes!

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV