14 aug. 2023, 15:13

Marketing psychologie: 6 tactieken om consumentengedrag te beïnvloeden

Marketing psychologie: 6 tactieken om consumentengedrag te beïnvloeden

Heb je ooit online beoordelingen gelezen voordat je een aankoop deed? Misschien heb je weleens een merk gevolgd op social media omdat je de grappen en memes die ze plaatsten leuk vond. Of misschien kon je het nieuwste product van je favoriete website niet weerstaan.
Als een van deze scenario's op jou van toepassing is, gefeliciteerd: welkom in de wereld van marketing psychologie!

Vraag je je af hoe je deze praktijk kunt toepassen? Hier zijn een paar tactieken van marketing psychologie die je kunt gebruiken om beslissingen van consumenten in je voordeel te beïnvloeden.

Maar eerst...

Wat is marketing psychologie?

Marketing psychologie is een vrij voor de hand liggende term - het verwijst naar het integreren van psychologische principes in je marketing. Met marketing psychologie plan je je marketing strategisch om beslissingen en gedrag van consumenten te beïnvloeden.

Sommige mensen werken zelfs als marketing psycholoog en bedenken marketingstrategieën die gebaseerd zijn op psychologisch onderzoek. Hoe meer je weet over menselijk gedrag, gedachten en acties, hoe effectiever je marketing zal zijn.

Begrijp ons niet verkeerd: je hoeft geen psycholoog te zijn om psychologie in marketing te gebruiken. Iedereen kan marketing psychologie opnemen in zijn strategie.

Uiteindelijk gaat het erom dat je in de huid kruipt van je doelgroep om erachter te komen hoe ze denken en wat ze willen - iets wat elke goede marketingstrategie al zou moeten omvatten.

Waarom is marketing psychologie belangrijk?

Marketing psychologie kan enorm effectief zijn om jou te helpen meer verkoop te genereren en betere resultaten te behalen met jouw marketingcampagnes. Of je klanten het zich nu realiseren of niet, er komt veel psychologie kijken bij het maken van een aankoopbeslissing.

Als je weet wat er achter de schermen gebeurt, kun je marketingtactieken en -campagnes ontwikkelen die in jouw voordeel werken en consumenten helpen een aankoop te doen. En op de lange termijn zal je bedrijf meer verkopen en betere resultaten boeken.

Psychologie zit achter al het menselijk gedrag. Het is logisch dat, of we ons dat nu bewust zijn of niet, de psychologie ook de beslissingen van consumenten bepaalt - en als gevolg daarvan kunnen marketeers de psychologie strategisch gebruiken om de beslissingen te stimuleren die ze willen.

Maar hoe ziet marketing psychologie er eigenlijk uit in de praktijk?

Hier zijn enkele tactieken die het gedrag van consumenten beïnvloeden.

1. Kernzinnen en berichtgeving

Een boodschap is een belangrijk onderdeel van marketing psychologie. De boodschap van je merk bestaat uit de woorden, zinnen en taal die je gebruikt om met klanten te communiceren. Bij strategisch gebruik (en in combinatie met andere aspecten van marketing psychologie) kan berichtgeving emoties oproepen die je klanten helpen tot een aankoop over te gaan.

Emoties spelen een grotere rol bij aankoopbeslissingen dan je zou denken. "Winkeltherapie" is geen grapje - dit fenomeen is wetenschappelijk onderbouwd. Sterker nog, sommige experts zeggen dat maar liefst 95% van de aankoopbeslissingen emotioneel is. Dus als je belangrijke berichten gebruikt om de gewenste emoties bij je klanten op te wekken, kun je je verkoop stimuleren.

Zoek uit wat je klanten motiveert. Hebzucht? Angst? Vreugde? Nieuwsgierigheid? Gebruik berichtgeving die een emotionele reactie oproept.

2. Social proof

Social proof is een psychologisch principe dat beschrijft hoe we kijken naar de acties en het gedrag van anderen om erachter te komen wat we zouden moeten doen. Heb je ooit een product gekocht dat werd aanbevolen door een influencer omdat je meer op hem/haar wilde lijken? Als dat zo is, ben je ten prooi gevallen aan social proof. Geen zorgen, dat overkomt de beste. ;)

Social proof is de reden waarom klanten beoordelingen of referenties zo effectief zijn. Het toevoegen van referenties aan een website verhoogt de conversie. Bovendien verwachten klanten tegenwoordig echt recensies en aanbevelingen.

Hoe krijg je social proof? Je product laten aanbevelen door een expert uit de branche, beoordelingen van klanten krijgen of een officiële certificering ontvangen van een autoriteit of instantie zijn allemaal vormen van social proof. Probeer influencer marketing te implementeren in je marketingstrategie of vraag je huidige klanten om beoordelingen.

Als je eenmaal ‘social proof’ in handen hebt, laat het dan zien door de referenties op je website weer te geven. Of laat influencers posten op social media..

3. Schaarste

Volgens het principe van schaarste beschouwen mensen een schaars object als waardevoller dan een object dat in overvloed bestaat. Als er een kans is dat we iets niet kunnen krijgen, maakt dat dat we het nog liever willen hebben. Door gebruik te maken van schaarste kun je mensen aansporen om een beslissing te nemen, waardoor ze meteen tot actie overgaan.

Soms maak je gebruik van schaarste door een uitdrukking te gebruiken als "limited edition" of gewoon "zeldzaam".

Een andere vorm van schaarste is urgentie schaarste; denk aan "tijdelijke aanbieding" of "tijdelijke korting". Sprake van exclusiviteit schaarste is er wanneer een beperkt aantal mensen het product kan kopen.

4. Autoriteit

Autoriteit omvat de kracht om gedachten, opinies en gedrag te beïnvloeden. We schrijven iemand autoriteit toe gebaseerd op ervaring, opleiding en/of reputatie. Wat ons vertrouwen en geloof in de informatie versterkt, waardoor we het sneller zullen gebruiken/opnemen.

Je kunt de autoriteit van je merk opbouwen door origineel brancheonderzoek uit te voeren en te delen, evenementen te organiseren, how-to content te creëren of webinars of online cursussen te organiseren.

Kortom: De beste en makkelijkste manier om autoriteit op te bouwen is door regelmatig waardevolle content van hoge kwaliteit te publiceren die de problemen van je doelgroep oplost.

5. Nieuwigheid

Het idee achter nieuwigheid is eenvoudig: Mensen zijn eerder geneigd om producten te kopen die als "nieuw" worden gekenmerkt. We zijn geïnteresseerd in dingen die nieuw en onbekend zijn, waardoor we graag het nieuwste en het beste willen uitproberen. Nieuwe producten kunnen ons leven gemakkelijker maken of ons het gevoel geven dat we een bepaalde sociale status hebben bereikt.

Je kunt aankoopbeslissingen stimuleren door een sectie voor nieuwe producten op je website te maken en een aantal van die producten afzonderlijk te delen op sociale media. Het is een leuke en effectieve manier om klanten kennis te laten maken met een nieuw product dat ze misschien leuk vinden.

6. Humor

Humor is een vorm van marketing psychologie die helpt positieve relaties op te bouwen en positieve gevoelens rond je merk te genereren. Een goed uitgevoerde grap is ook memorabel en helpt jou en je product in het geheugen van de consument te blijven hangen. Meer dan de helft van de consumenten zal zich een advertentie eerder herinneren als deze grappig is.

Humor op de juiste manier, gevoelig en gepast gebruiken kan echter lastiger zijn dan je denkt. Het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een sarcastische grap of domme opmerking plaatst.

Hoewel je het niet iedereen kunt ‘pleasen’, wil je wel je best doen om ervoor te zorgen dat je niemand beledigt en dat je grap niet verkeerd wordt opgevat. Bij alle humor die je gebruikt, moet je ook rekening houden met je doelgroep.

Marketing psychologie gebruiken om vooruit te komen

Inzicht in de psychologie van marketing kan je helpen om op maat gemaakte, effectievere content te maken waar je publiek van houdt. Hopelijk brengt het lezen van deze tactieken je creativiteit op gang. Succes!

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV