31 aug. 2023, 13:01

Hot Topic: Content d.m.v. Artificial Intelligence

Hot Topic: Content d.m.v. Artificial Intelligence

Hoogwaardige content creëren is in de dynamische wereld van online marketing een uitdaging geworden waar marketeers regelmatig mee te maken hebben. Het veroveren van een toppositie in Google's zoekresultaten is geen eitje en deze uitdaging wordt nog groter voor opkomende bedrijven met weinig online autoriteit.

In het jaar 2023 zijn bedrijven wereldwijd op zoek naar nieuwe tools om hun content productie te stimuleren en hun SEO-prestaties te optimaliseren. AI gegenereerde content is ondertussen een hele populaire oplossing.

In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van AI gegenereerde content en bespreken we de voor- en nadelen. Plus als cadeautje geven we inzicht in hoe deze technologie effectief kan worden ingezet binnen je marketingstrategie.

Wat is AI gegenereerde content?

AI gegenereerde content is het resultaat van door een tekstmodel gegenereerde tekst. Dit kan variëren van blogs en artikelen tot (product)beschrijvingen. Dit gebeurt via software die kunstmatige intelligentie (AI) inzet om bestaande informatie uit zoekmachines te halen en vervolgens unieke content te genereren op basis van verschillende trefwoorden, zinnen en onderwerpen.

De voordelen van AI gegenereerde content

  • Snelle doorlooptijd: Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van AI is de snelheid waarmee het resultaten levert. Of het nu gaat om eenvoudige of complexe onderwerpen, AI kan vrijwel onmiddellijk inhoud creëren. Terwijl menselijke schrijvers uren nodig kunnen hebben om kwalitatieve blogposts of marketingmateriaal te produceren, kan een gemiddelde AI-tool een vergelijkbaar product in minder dan een minuut genereren.
  • Financiële pro’s: Kosten zijn vaak een overweging in marketingbudgetten. In vergelijking met het betalen van een fulltime schrijver of freelancer, is het creëren van inhoud met behulp van AI aanzienlijk voordeliger. Dit maakt content gegenereerd door AI vooral aantrekkelijk voor kleine bedrijven en startups met beperkte middelen.
  • Betere SEO: AI gegenereerde content wordt geprezen om zijn SEO-mogelijkheden. Door gebruik te maken van reeds geoptimaliseerde inhoud, kan AI inhoud genereren die is afgestemd op specifieke zoekwoorden en zoekintenties. Dit kan vooral handig zijn voor marketeers die worstelen met SEO-strategieën en pagina vormgeving.
  • Geen writer's block: Een bekend obstakel voor schrijvers is het zogenaamde writer's block. Totale error en niet meer weten wat je moet schrijven. AI biedt hier uitkomst door meerdere ideeën te genereren waarmee schrijvers aan de slag kunnen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook stress bij het ontwikkelen van nieuwe content.

De overwegingen bij AI gegenereerde content

  • Plagiaat: Een zorg die vaak wordt geuit, is het risico op plagiaat. Aangezien AI informatie verzamelt uit diverse bronnen zonder altijd bronvermelding te geven, kunnen er plagiaat problemen ontstaan. Dit kan leiden tot juridische complicaties.
  • Potentiële devaluatie door Google: Google's focus op E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) heeft gevolgen voor AI gegenereerde content. Als content te veel leunt op AI en niet menselijk wordt aangepast, kan dit negatieve invloed hebben op de perceptie van Google over de betrouwbaarheid van de inhoud.
  • Inconsistente kwaliteit: De kwaliteit kan wisselen, afhankelijk van de beschikbaarheid van informatie over specifieke onderwerpen. Dit kan leiden tot inconsistente output, wat niet ideaal is voor het behouden van een professioneel imago.
  • Vereiste menselijke controle: Het is belangrijk om AI gegenereerde content altijd te controleren voordat het wordt gepubliceerd. AI kan geen nuances en context begrijpen zoals een mens dat kan. Menselijke controle is essentieel om de nauwkeurigheid en kwaliteit van de content te waarborgen.

Conclusie: Een evenwichtige benadering

Hoewel AI gegenereerde content zeker voordelen biedt in termen van snelheid, kosten en SEO-optimalisatie, is het belangrijk om een gebalanceerde aanpak te hanteren. Afhankelijk zijn van AI voor de volledige content creatie kan risico's met zich meebrengen, zoals plagiaat en verminderde betrouwbaarheid in de ogen van zoekmachines zoals Google.

In plaats daarvan kan het dienen als een waardevolle aanvulling op menselijke creativiteit en inzicht. Het kan helpen bij het genereren van ideeën, het optimaliseren van SEO en het stimuleren van productiviteit. Het samenspel tussen menselijke expertise en AI-technologie kan leiden tot een effectieve en gebalanceerde contentstrategie die zowel inzichtelijk als betrouwbaar is voor het publiek.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV