6 mrt. 2023, 15:59

Hoe maak je een Marketingstrategie?

Hoe maak je een Marketingstrategie?

Een effectieve marketingstrategie is gebaseerd op een grondige analyse van je doelmarkt, concurrentie en bedrijfsdoelstellingen. Hier zijn enkele stappen om je te helpen een marketingstrategie te maken:

Doelmarkt

Definieer je doelgroep: Identificeer wie je ideale klant is en wat hen drijft om jouw producten of diensten te kopen. Maak daarbij Buyer Persona’s, ga in de grootste details na wat exact de demografie, het gedrag en de psychografie is van jouw doelgroep. Marktonderzoek is hier ook een essentieel onderdeel bij. Wat koopt jouw Buyer Persona op dit moment, wie is jullie concurrent? (ga hier later verder op in, zie “Concurrentie”)

Segmenteer deze doelgroep:

Binnen je zojuist gedefinieerde doelgroep zit een groep die het hoogst gekwalificeerd zijn voor een aankoop bij jouw bedrijf, breng deze in beeld dmv. de demo- en psychografie en het gedrag van deze persona. Deze stappen doorloop je minimaal één keer voor elke keer dat je een stuk content plaatst, zo weet je hoe je jouw best converterende publiek kan bereiken voor je doeleinden.

Concurrentie

Analyseer je concurrenten: Breng de concurrenten in kaart en bepaal wat hun sterke en zwakke punten zijn en hoe je jezelf kunt differentiëren. Hierbij kan je gebruik maken van een SWOT-analyse. Analyseer je eigen Niche en maak een duidelijk onderscheid tussen potentiële samenwerkingen en concurrenten. Kijk naar de kansen die zij hebben laten liggen, dan kan jij ze oprapen en met beide handen aanpakken.

Bepaal je marktpositie op de volgende vlakken:

  • Vindbaarheid: op basis van je SEO, Domain Authority, Backlink profiel
  • Naamsbekendheid: op basis van je Socials en maandelijkse unieke bezoekers

Zo kan je bepalen waar jij als marketeer je aandacht aan moet geven, zit je in de awareness fase met jouw publiek of weten mensen al van je af maar kunnen ze je slecht vinden in hun zoekmachines? Hetgeen waar het meeste werk aan de winkel is, heeft uiteraard prioriteit.

Bedrijfsdoelstellingen

Company Marketing Mix opstellen: een company marketing mix is heel simpel te maken aan de hand van de 4 P’s van marketing: Product, Prijs, Plaats en Promotie.

Stap 1: Product, ga na wat jouw bedrijf verkoopt, wat zijn de diensten en producten. Hoe heten die producten en wat is het doel van dat product. Wat voor USP’s heeft jouw product t.o.v. de concurrent

Stap 2: Prijs, wat is de price range van jouw product of service? En wat voor publiek trek je aan door deze prijs te hanteren, is het een premium product waar je dan ook een beste prijs voor betaalt of is het een goedkoop product voor koopjesjagers?

Stap 3: Plaats, waar wordt dit product verkocht en tot aan waar kunnen jullie deze producten leveren? Of zijn ze überhaupt beschikbaar? Ook is het belangrijk om te kijken naar of alles Omnichannel geregeld, zodat alle kanalen probleemloos met elkaar geïntegreerd zijn.

Stap 4: Promotie, wat gebruikt jouw bedrijf om dit product zichtbaar te maken en zit onze doelgroep ook op de platformen die het bedrijf gebruikt? Schrijf het op voor zowel specifieke producten als voor het gehele bedrijf.

Bepaal je unique selling proposition (USP): Identificeer wat jouw producten of diensten uniek maakt en hoe je dit kunt communiceren naar je doelgroep. Zo zet je ook de toon naar je doelgroep dat jij iets anders doet dan de rest, wat de doelgroep verder (of goedkoper bijv.) zou helpen dan de concurrent.

Stel Smart marketing doelen op: Bepaal wat je wilt bereiken met je marketingstrategie en stel meetbare doelen op, doe dit aan de hand van het SMART principe. Door dit te doen zal je een duidelijk en relevant doel hebben om naartoe te werken omdat je kan meten wat de, goed te behalen, voortgang is op elk moment. Onder SMART-doelstellingen verstaan wij doelstelling die, specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdsgebonden zijn. Beantwoord elke aspect zo realistisch mogelijk.

Bepaal je budget: zonder te weten wat je te spenderen hebt, wordt het lastig om te weten wat je als marketeer gaat gebruiken om groei te stimuleren. Dus bepaal wat je te besteden hebt en hoe je dit terug gaat investeren in het bedrijf, gaat dat in advertenties, nieuw talent of goede tools? Maakt niet zo zeer uit zolang de effecten daarvan maar zorgen voor een goede ROI.

Kies de juiste marketingkanalen: Kies de marketingkanalen die het beste passen bij je doelgroep en budget. Dit kan bijvoorbeeld social media, e-mailmarketing, zoekmachine optimalisatie (SEO) en betaalde advertenties omvatten.

Bepaal de KPI’s van je gekozen marketingkanalen: wat wil je meten en hoe toont die metriek relevant voor het aantonen van groei binnen het bedrijf. Zolang je investeringen niet meetbaar en aantoonbaar zijn dan heb je een grote kans dat deze plannen van tafel worden geveegd, daarom is deze stap erg belangrijk. Zo is het opstellen van KPI’s een essentieel onderdeel voor het begrijpen van hoe goed je strategie werkt, niet alleen of het werkt.

Voeg alles samen tot je eigen marketingplan!

Jij kan nu je eigen marketingplan opzetten en uitleggen. Maar nu ben jij aan zet! Maak je eigen marketingplan en je gehele werkvloer zal je dankbaar zijn. Als laatste zijn er nog een paar dingen om te doen als je eenmaal een plan hebt opgezet: Monitor en meet de prestaties van je marketingstrategie en pas indien nodig je plan aan. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een marketingstrategie een doorlopend proces is en dat je deze regelmatig moet evalueren en bijwerken om ervoor te zorgen dat deze effectief blijft voor jou en je baas!



Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV