18 jul. 2023, 17:41

Geef je UI-optimalisatie structuur met een workflow

Geef je UI-optimalisatie structuur met een workflow

Voor het maken van hoge kwaliteit UI heb je een strakke en duidelijke workflow nodig. Zo breng je structuur in je design en weet je waarom bepaalde elementen op de plek staan waar ze staan. Hier onder hebben wij een workflow cyclus voor jullie gemaakt om jullie UI-design level omhoog te tillen.

1. Onderzoek en analyse:

In deze fase is het belangrijk om een grondig begrip te krijgen van de doelgroep van de website. Dit omvat het identificeren van demografische gegevens, gebruikersgedrag en hun specifieke behoeften en verwachtingen.

Het gebruikersonderzoek speelt een belangrijke rol. Dit kan worden gedaan door enquêtes, interviews, observaties of gebruikerstesten uit te voeren. Hiermee krijg je waardevolle inzichten in de sterke en zwakke punten van de bestaande UI. Hotjar kan je helpen met het begrijpen van jouw gebruikers door de mogelijkheid te geven om live mee te kijken met gebruikers die op jouw website belanden, oftewel gebruikerstesten.

Het analyseren van concurrenten en het bestuderen van trends in UI-ontwerp is ook belangrijk om te begrijpen wat er momenteel in de branche gebeurt en om ideeën op te doen voor mogelijke verbeteringen.

2. Doelstellingen en scope bepalen:

Op basis van de bevindingen uit het onderzoek, is het belangrijk om specifieke doelen vast te stellen voor het verbeteren van de UI. Deze doelen kunnen variëren van het verhogen van de conversieratio en het verbeteren van de gebruikerservaring tot het vergroten van de betrokkenheid van gebruikers.

Daarnaast moet je ook de scope van het project bepalen. Identificeer de belangrijkste pagina's of functies die prioriteit hebben en die aangepakt moeten worden in het verbeteringsproces.

3. Wireframing en conceptontwerp:

- In deze fase worden de structuur en lay-out van de pagina's gepland. Het maken van wireframes, schematische weergaven van de interface, helpt bij het visualiseren van de indeling van elementen, navigatie en informatiestructuur.

- Het ontwikkelen van conceptuele ontwerpen is een creatief proces waarbij verschillende visuele richtingen en stijlen worden verkend. Dit omvat het selecteren van kleurenschema's, typografie, grafische elementen en andere visuele aspecten die de look-and-feel van de UI bepalen.

4. Iteratief ontwerp en prototyping:

Op basis van de wireframes en conceptontwerpen worden herhaaldelijk ontwerpen en prototypes gemaakt. Dit wordt vaak gedaan met behulp van ontwerptools zoals Sketch, Figma of Adobe XD.

Deze ontwerpen en prototypes worden gebruikt om feedback te verzamelen van stakeholders, gebruikers of experts. Dit feedbackproces helpt bij het identificeren van sterke en zwakke punten in het ontwerp, en het begeleidt verdere iteraties en aanpassingen.

5. Ontwikkeling en implementatie:

Nadat het definitieve ontwerp is goedgekeurd, wordt het geïmplementeerd in de website. Dit houdt in dat er samengewerkt wordt met webontwikkelaars of berust op je eigen kennis om ervoor te zorgen dat het ontwerp nauwkeurig en consistent wordt geïmplementeerd op het door jou uitgekozen design.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe ontwerp responsive is en goed functioneert op verschillende apparaten en schermformaten. Daarom moeten er uitgebreide tests worden uitgevoerd om mogelijke problemen op te sporen en te verhelpen. Aan de hand van jouw doelgroep bepaal je of je Mobile-first of Desktop-first gaat testen, je test daarin altijd eerst het platform waar het overschot aan gebruikers op converteert.

6. Gebruikerstesten en evaluatie:

Na de implementatie worden gebruikerstesten uitgevoerd om te controleren of de vernieuwde UI de gewenste resultaten oplevert en aan de behoeften voldoet van jouw gebruikers.

De testresultaten worden geanalyseerd en gebruikersfeedback wordt verzameld om eventuele problemen of optimalisatiemogelijkheden te identificeren. Deze feedback is van onschatbare waarde voor verdere verbeteringen.

7. Verbeteringen en optimalisatie:

Op basis van de gebruikersfeedback en de testresultaten kunnen verdere aanpassingen aan de UI worden gemaakt. Het ontwerp wordt geoptimaliseerd om tegemoet te komen aan de behoeften en voorkeuren van gebruikers.

A/B-tests kunnen worden uitgevoerd om verschillende varianten van de UI te vergelijken en de prestaties te meten. Dit helpt bij het identificeren van welke ontwerpkeuzes het meest effectief zijn.

Het monitoren van gebruikersgedrag en het analyseren van analyticsgegevens kunnen ook waardevolle inzichten bieden voor verdere optimalisatie en het identificeren van laag hangend fruit.

Deze workflow werkt in een cyclus, en kan worden aangepast aan de specifieke context, het team en de beschikbare middelen. Het benadrukt het belang van gebruikersgericht ontwerp, voortdurende evaluatie en optimalisatie om een effectieve en aantrekkelijke UI te creëren. Ik hoop dus ook dat je met deze workflow zo uit de voeten kan dat jij jouw gebruiker kan verrassen met een hoge kwaliteit UI.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV