3 mrt. 2023, 11:38

De veranderingen van marketing op Facebook in de afgelopen 5 jaar

De veranderingen van marketing op Facebook in de afgelopen 5 jaar

Facebook is al jaren een belangrijk platform voor bedrijven om hun producten en diensten te promoten. Het advertentie landschap binnen Facebook is echter in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk veranderd, met veranderingen op het gebied van betaalde advertenties, organische groei en de content focus. In deze blog bespreken we de belangrijkste veranderingen op elk gebied en hoe bedrijven hierop kunnen inspelen.

Betaalde advertenties

Een van de belangrijkste veranderingen binnen het betaalde advertentie landschap is de verwijderde detailed-targetingopties. Sinds Januari 2022 moest Facebook geforceerd duizenden targetingopties verwijderen om zo aan de destijds nieuw ingevoerde privacy wetten te voldoen (zowel Europese als Amerikaanse wetten). Dat heeft er voor gezorgd dat bedrijven niet meer kunnen targeten op “gevoelige onderwerpen” zoals: gender, politieke oriëntatie, sexuele orientatie, ras en etniciteit, religie en gezondheid. Zo vallen er een hele hoop opties weg en zorgt het er voor dat advertenties draaien op Facebook aanvoelt als met een hagelgeweer op een muntje proberen te schieten van 100 meter afstand. Facebook advertenties zijn dus minder effectief geworden in het specifiek targeten van een bepaalde groep mensen, wat Facebook een onaantrekkelijk platform maakt met de huidige kosten per klik (later nog benoemd in dit artikel).

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat advertenties nu ook kunnen worden weergegeven in Facebook Messenger. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken via een kanaal dat steeds meer wordt gebruikt voor klantenservice en communicatie.

Ook zijn er nieuwe advertentieformaten beschikbaar gekomen, zoals carrousel-advertenties en videoadvertenties. Video's genereren meer betrokkenheid dan statische afbeeldingen of tekst, dus dit kan een effectieve manier zijn om de aandacht van potentiële klanten te trekken.

Het nadeel van deze ontwikkelingen is dat de kosten per klik in de afgelopen jaren zijn gestegen, vooral voor de meest brede targeting opties. Bedrijven moeten dus bereid zijn om te investeren in hun advertenties om resultaten te behalen.

Organisch groeien op Facebook

Het organisch bereik van bedrijfspagina's is de afgelopen jaren afgenomen. Dit betekent dat bedrijven minder mensen kunnen bereiken zonder te betalen voor advertenties. Om toch te groeien op Facebook, kunnen bedrijven zich richten op het opbouwen van een sterke community binnen Facebook Groups. Hier kunnen bedrijven hun doelgroep op een meer persoonlijke manier bereiken en een betere relatie opbouwen met hun volgers.

Een andere manier om organisch te groeien is door middel van live video streaming. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun publiek op een meer interactieve manier te betrekken en hun merk op een authentieke manier te presenteren.

Content Focus

Facebook heeft de afgelopen jaren meer de nadruk gelegd op video content, omdat video's meer betrokkenheid genereren dan statische afbeeldingen of tekst. Bedrijven kunnen hierop inspelen door video's te gebruiken in hun advertenties en organische content.

Een andere trend is de focus op het promoten van authentieke, menselijke verhalen, in plaats van alleen het promoten van producten. Bedrijven kunnen hierop inspelen door content te maken die hun doelgroep laat zien wie ze zijn en waar ze voor staan.

Tot slot is er een verschuiving geweest naar kortere, snackable content die gemakkelijk te consumeren is op mobiele apparaten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van short-form video zoals Stories en Reels. Het is dus voor bedrijven van belang dat alle content die geplaatst wordt op de pagina ook goed toegankelijk is voor mobiele gebruikers en dat het niet te lang is.

In het kort

Kortom, het advertentie landschap binnen Facebook is de afgelopen 5 jaar sterk geëvolueerd, waarbij de nadruk ligt op authenticiteit en humaniteit zodat je als bedrijf oprecht en menselijk overkomt en het gebruik van video content. Tegelijkertijd is het organisch bereik van bedrijfspagina's afgenomen, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn te betalen om hun doelgroep te bereiken.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV