19 sep. 2023, 14:57

De ultieme strategie voor eventmarketing

De ultieme strategie voor eventmarketing

Denk eens terug aan het laatste evenement waar jij bent geweest. Wat was dit voor een evenement? Was het een festival, een concert of misschien een beurs? Was het evenement online of ging je er fysiek naar toe? Al deze evenementen zijn verschillend, maar de organisaties van de evenementen hebben allemaal iets gemeenschappelijks: zorgen dat ze de juiste mensen trekken naar het evenement.

Wat is eventmarketing?

Eventmarketing is het plannen, organiseren en uitvoeren van een evenement met als doel een merk, product of dienst te promoten. Eventmarketing is een waardevolle strategie voor alle soorten evenementen en organisaties. Evenementen zorgen niet alleen voor voordelen voor de organisaties, maar ook voor de bezoekers. Evenementen inspireren, onderwijzen, intrigeren, entertainen en brengen mensen samen op een andere manier dan de meeste marketinginspanningen doen.

De voordelen van eventmarketing

Eventmarketing helpt bedrijven om succesvol te worden. Hoe doen ze dit precies en waarom moeten ze investeren in deze strategie? Hier zijn een aantal voordelen beschreven van eventmarketing.

Eventmarketing zorgt voor business

Bedrijven kiezen voor eventmarketing, omdat het nieuwe business oplevert. Als een bedrijf een evenement organiseert dan levert het registratieproces alleen al een lijst met mensen op die geïnteresseerd zijn in hun product of dienst. Dit zijn allemaal nieuwe leads voor de organisatie.

Eventmarketing genereert brand awareness

Het organiseren van evenementen is een van de beste manieren om een bedrijf te laten groeien en mensen kennis te laten maken met hun product of dienst. Eventmarketing zorgt voor een fysieke associatie bij een digitaal merk of product.

Om meer brand awareness op te bouwen zijn evenementen organiseren een goede manier, omdat mensen praten over het evenement. Mond-tot-mond reclame is de meest effectieve manier van reclame maken. Mensen nemen namelijk sneller iets aan van een persoon dan van een bedrijf. Klanten, influencers, media, bezoekers, medewerkers praten over het evenement persoonlijk en op social media. Dat maakt dat mensen sneller over het evenement, maar ook het bedrijf, merk en product leren kennen.

Eventmarketing focust niet alleen op een product of dienst

Het maakt niet uit welk evenement een bedrijf organiseert, een bedrijf focust zich niet op een merk of product. In plaats daarvan willen ze mensen onderwijzen of entertainen en daarnaast promoten producten en diensten. Dit is een succesvolle manier van marketing, omdat mensen minder doorhebben dat er producten of diensten worden gepromoot omdat er een evenement aanhangt.

De beste strategie voor eventmarketing

Nu je wat meer hebt geleerd over wat eventmarketing is en wat de voordelen ervan zijn, is het nu tijd om de strategie achter eventmarketing uit te leggen. Ik ga je leren hoe je je volgende evenement tot een succes kan leiden. Jouw evenement moet een ander marketingplan hebben dan dat je gebruikt voor de organisatie. De volgende vragen helpen je bij de eventmarketing strategie.

Wat is het doel van het evenement? Wat is het budget?

Een doel hebben voor je evenement helpt je om richting te geven in je planning en het organiseren van het evenement. Stel je doelen SMART op. SMART doelen staan voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. In deze blog van Randstad wordt nog meer uitleg gegeven over SMART doelen formuleren.

Daarnaast is het ook belangrijk om van tevoren een eventmarketing budget vast te stellen. Dit zal de bepalende factor zijn in hoeveel geld je kan uitgeven, van entertainment tot social media.

Wat is het thema, datum en locatie van het evenement?

Voordat je begint met het creëren van content, moet je weten wat het evenement inhoudt. Er moet een naam bedacht worden voor het evenement, een thema, een merk en een doel. Waarom moeten mensen naar dit evenement komen? Wat hebben zij eraan?

Vervolgens moet je weten wanneer het evenement zal zijn en waar het zal plaatsvinden. Tenslotte is het fijn om alvast in kaart te hebben wat de tijdlijn is van het evenement. Wie zijn de sprekers? Worden er workshops gegeven of is er een andere vorm van entertainment, bijvoorbeeld een band? Hoelaat begint het? Je hoeft dit niet allemaal vooraf goed geregeld te hebben, maar je moet wel een idee hebben wie er komt en wat je te bieden hebt aan je bezoekers. Dit kan je later aanvullen.

Wat is de doelgroep van het evenement? Welke mensen wil je trekken?

Onderzoek de doelgroep voor het evenement. Dit zal je helpen om te targetten op een groep mensen die jij wil aanspreken en te kijken op welke kanalen zij te vinden zijn. Bekijk ook onze blog over de verschillende marketingkanalen. Social media en de website van jouw evenement zijn een van de beste manieren hoe je je publiek kan bereiken. Als je evenement lokaal is, kijk dan ook naar offline marketing.

Daarnaast is e-mailmarketing een populaire en effectieve manier om je evenement te promoten. Met e-mailmarketing kan je makkelijk registraties bijhouden en bezoekers lezen graag hun e-mail over updates van het evenement. Het is handig om hierbij een andere e-maillijst te maken dan die je voor je bedrijf gebruikt.

Wat is je content creatie en managementplan?

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het promoten van het evenement. Het maken van een overzichtelijke contentplanning is hierbij belangrijk. Bij het promoten van een evenement komt veel kijken. Om alle informatie overzichtelijk te houden, is het handig om een plan te maken en bij te houden. Een contentplanning helpt ook om je bezoekers nieuwsgierig te maken voor het evenement wanneer je steeds nieuwe informatie vrijlaat op verschillende tijden.

Ook is het belangrijk om op veel verschillende manieren content te maken en variatie in kanalen (bijvoorbeeld e-mail, social media, telefoon, offline marketing en SEA) om zo veel mogelijk mensen te bereiken.

Hoe ga je de producten of diensten, het merk, de branche promoten tijdens het evenement?

Eventmarketing stopt niet wanneer het evenement begint. Bekijk hoe je je evenement kan promoten wanneer het bezig is. Hoe kan je je product of dienst verkopen zonder daar de focus op te leggen? Maar het is ook belangrijk om mensen die niet zijn gekomen te laten zien wat ze missen. Dit kan je doen om foto’s en video’s op social media te plaatsen. Dit kan je ook doen om mensen nieuwsgierig te maken om volgend jaar wel te komen.

Wanneer is het evenement een succes?

Zoals elke marketing investering is het verstandig om enkele KPI’s vast te stellen waartegen je je evenement kunt meten en de prestaties ervan kunt evalueren. Hieronder een paar veelgestelde vragen om KPI’s op te stellen:

  • Hoeveel mensen hebben zich aangemeld voor het evenement? En hoeveel mensen zijn daarvan uiteindelijk naar het evenement geweest?
  • Hoeveel heeft het evenement opgeleverd? En hoeveel heb je uiteindelijk uitgegeven?
  • Hebben de bezoekers zich vermaakt tijdens het evenement?
  • Hoeveel bereik heeft je social media campagne opgeleverd?
  • Hoeveel leads en conversie heeft het evenement opgeleverd?

Ga beginnen met Eventmarketing

Je weet nu waarom eventmarketing belangrijk kan zijn om je bedrijf te laten groeien en brand awareness op te bouwen. Een evenement organiseren is een moeilijke taak en er komt veel bij kijken. Met deze strategie heb je je eerste evenement in no time geregeld en wordt het vanzelfsprekend een succes.

Bron

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV