5 dec. 2023, 15:30

De marketing trends van 2024

De marketing trends van 2024

Nog een paar weken en het is alweer 2024. Een nieuw jaar vol met nieuwe uitdagingen en kansen voor alle marketeers. Het is aan jou als marketeer om op de hoogte te blijven van alle trends in marketing. Sommige trends kunnen direct zorgen voor meer omzet, terwijl de andere op lange termijn een bijdrage leveren aan naamsbekendheid, positionering en conversie. In deze blog nemen we de trends van 2024 onder de loep.

Artificial Intelligence

Een trend die dit jaar al erg belangrijk is voor online marketing, kan volgend jaar niet missen. Steeds meer marketing onderdelen kunnen worden geautomatiseerd en gepersonaliseerd. Het helpt dan ook om klantgedrag te analyseren, wat een hoop tijd kan besparen. Denk hierbij aan predictive analytics. Door oudere gegevens te analyseren, kan AI voorspellingen maken over toekomstig gedrag van klanten. Op deze manier kunnen wij als online marketeers gerichte campagnes ontwikkelen om op het juiste moment de juiste boodschap bij de doelgroep over te brengen.

Naast de predictive analytics, zijn de virtuele assistenten, ofwel chatbots niet te missen. Zij kunnen makkelijk reageren op vragen en interacties van klanten. Ze bieden niet alleen ondersteuning maar verzamelen ook waardevolle gegevens over klantvoorkeuren en gedrag. Dit is ook een onderdeel waar bedrijven steeds meer in zullen investeren om de klantervaring te verbeteren en de communicatie efficiënter te maken.

Voice search

Door de opkomst van Siri, Google Assistent en Alexa wordt voice search steeds populairder. Het is dan ook belangrijk dat marketeers rekening houden met deze trend om hun SEO strategieën hierop aan te passen. Mensen gebruiken bij gesproken zoekopdrachten vaak natuurlijke taal, dus het optimaliseren van content voor long-tail keywords en het bieden van directe, relevante antwoorden wordt cruciaal.

Ook zorgt voice search voor het optimaliseren van de lokale zoekopdrachten, aangezien veel gesproken zoekopdrachten gericht zijn op lokale informatie. Zo moeten bedrijven ervoor zorgen dat online vermeldingen correct en up-to-date zijn. Dan kunnen ze makkelijker worden gevonden door de klant die in de buurt op zoek is naar jouw producten of diensten.

Influencer marketing

Influencer marketing is een krachtig middel voor merkpromotie, echter is het landschap aan het veranderen. In 2024 evolueert dit naar meer authentieke samenwerkingen tussen merk en influencers. Omdat de klant kritischer is geworden, zullen merken een goede keuze moeten maken welke influencers passen bij hun waarden en doelgroep. Hiermee moet rekening worden gehouden dat samenwerkingen meer zijn dan alleen maar gesponsorde posts.

Authenticiteit wordt de sleutel, waarbij influencers daadwerkelijk betrokken zijn bij het merk en producten op een natuurlijke en oprechte manier integreren in hun content. Micro-influencers zullen hierbij aan populariteit winnen omdat zij als authentieker worden beschouwd.

Augmented Reality in e-commerce

Door alle technologische ontwikkelingen blijft Augmented Reality (AR) groeien. Klanten krijgen hierdoor namelijk de kans om producten virtueel uit te proberen voordat ze ze kopen, waardoor de winkelervaring realistischer wordt. Bedrijven kunnen AR gebruiken om virtuele paskamers en productdemonstraties te creëren.

Deze trend zal ervoor zorgen dat de betrokkenheid met de klant wordt vergroot, maar ook dat het aantal retourverzendingen vermindert. Dit omdat de klant een beter beeld heeft van hoe een product er in werkelijkheid uitziet.

Branded audio content

Dit is misschien wel een van de meest onderschatte trends in marketing, branded audio-inhoud. Net als in 2023, is het belangrijk om in 2024 op de voorgrond te blijven staan met je merk. Dit kan natuurlijk wel zorgen voor wat druk en spanningen. Experts willen dan ook vanwege deze reden een andere vorm van marketing naar de voorgrond duwen, ofwel: branded audio content. Denk hierbij aan:

  • Social media-audio;
  • Podcasts;
  • Redactioneel luisteren;

Deze trend geldt dat het niet alleen een belangrijke bijdrage kan leveren op het gebied van het vergroten van het bewustzijn, daarnaast zorgt het er ook voor dat klanten meer betrokken raken met jouw merk.

Duurzaamheidsmarketing

Tot slot, de trend rondom duurzaamheid. Dit is namelijk niet alleen meer een trend, het begint een fundamenteel onderdeel te worden van bedrijfsculturen en marketingstrategieën. Klanten hechten steeds meer belang aan milieubewuste merken en bedrijven moeten zich aanpassen om aan deze verwachting te voldoen.

In 2024 zullen we een toename zien van duurzaamheidsmarketing, waarbij bedrijven hun inzet voor milieubehoud communiceren en klanten aanmoedigen om duurzame keuzes te maken. Dit kan variëren van het verminderen van de ecologische voetafdruk van productieprocessen tot het promoten van herbruikbare en recyclebare verpakkingen.

Op weg naar 2024, is het duidelijk dat marketeers zich moeten aanpassen aan de veranderende marketingomgeving. Om succesvol te zijn in het komende jaar, moeten marketeers flexibel zijn en bereid zijn om nieuwe technologieën en strategieën te omarmen. Bepaal dan ook de relevante trends voor jouw organisatie en welke voor jou de meeste waarde bieden.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV