26 okt. 2023, 10:31

De kracht van onderzoek in Neuromarketing

De kracht van onderzoek in Neuromarketing

Neuromarketing is een van de snel ontwikkelende specialisaties binnen online marketing. Bij Neuromarketing gaat het erom dat je in het brein van je klant duikt en daaruit inzichten haalt waarop je vervolgens in kunt spelen om optimaal resultaten te behalen.

Het is al bekend dat alleen het gebruiken van inzichten uit de psychologie en hersenwetenschap marketing al effectiever maken. Maar er is nog een stap om dit verder te optimaliseren. Onderzoek doen bij je klant/doelgroep.


Waarom onderzoek bij Neuromarketing belangrijk is

Natuurlijk kun je op de gok principes uit de psychologie gaan toepassen, maar dat is niet altijd effectief. Door eerst te onderzoeken wat wel of niet werkt bij je klant, pas je deze principes effectiever toe en weet je dus wat wel en wat niet werkt.

Het komt allemaal neer op het feit dat wij als mensen ons gedrag moeilijk kunnen voorspellen. Marketing boodschappen verwerken gebeurt voornamelijk op het onbewuste deel van ons brein. Alleen aan mensen vragen wat ze van iets vinden, werkt dus vaak niet. Die antwoorden geven we op basis van het bewuste deel van ons brein.

In essentie gebruikt Neuromarketing de inzichten uit de neurowetenschap, zij kijken naar gedrag, keuzes en denkwijzen. Die inzichten gebruiken we in marketing en communicatie om het gedrag en keuzes van klanten te voorspellen. Het geeft ook inzichten over hoe het gewenste gedrag vergroot kan worden. Uiteindelijk leidt dit alles tot een betere ROI en investering.

Neuromarketing onderzoek doen, grafieken bekijken

Hoe doe je Neuromarketing onderzoek?

Bij Neuromarketing gebruiken we speciale technieken om de reacties van het brein te kunnen bestuderen. Objectief onderzoek dus. De inzichten daaruit kunnen we op verschillende soorten marketing projecten toepassen, enkele daarvan zijn:

  • Branding en merkgroei: Welke associaties wekt het brein op bij jouw merk? Optimaliseer hiermee je branding strategie en realiseer groei.
  • Concept testing voor reclame: Test je concepten voor ze daadwerkelijk live gaan. Hiermee voorspel je de effectiviteit van reclame en kun je de concepten aanpassen. Uiteindelijk leidt dat tot kostenbesparing en meer ROI.
  • Optimalisatie van reclames: Test reclames die (bijna) af zijn en optimaliseer ze voordat ze live gaan. Je kunt ze ook testen als ze live zijn.

Voordat we überhaupt gaan onderzoeken, moet er natuurlijk eerst een reden vooraf zijn om dit te gaan doen. Een beweegreden dus, dit kan een probleem, constatering, idee of wat dan ook zijn. Vooronderzoek kan ook leiden tot inzichten waarbij Neuromarketing onderzoek kan helpen. Je kan daarna ook een hypothese opstellen en die testen met Neuromarketing onderzoek.

Om tot inzichten te komen gebruikt Neuromarketing verschillende technieken:

  • FMRI: Een techniek waarmee de activiteit van hersenen gemeten kan worden. Het kijkt vooral naar de verandering in de doorbloeding. Hij geeft als enige een beeld van het complete besluitvormingsproces van klanten.
  • EEG: Een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Hiermee meet je de cognitieve verwerking van het brein. Hij wordt bijvoorbeeld ingezet om te voorspellen wat een goede prijs is voor een product of dienst.
  • RIAT: Een methode waarmee je de onbewuste associaties tussen begrippen in het geheugen meet. Deze techniek kun je gebruiken om de onbewuste en directe associaties die een merk oproept te meten. Het idee is dat door de tijdsdruk het nadenken vrijwel uitgeschakeld wordt.

EEG apparaat op hoofd

Het beste kun je deze (en meer) Neuromarketing onderzoekstechnieken combineren met traditioneel onderzoek (enquêtes, interviews, etc.). De combinatie van verschillende technieken geeft namelijk het meest complete beeld. Met Neuromarketing kun je namelijk niet het wat, hoe en waarom beantwoorden, dat kan wel met traditionele onderzoekstechnieken.

Vergeet ook zeker niet te meten wat de resultaten zijn en natuurlijk learnings te trekken uit het gedane onderzoek.


Neuromarketing voorbeelden uit de praktijk

Je ziet (of eigenlijk merkt onbewust) dat Neuromarketing overal terugkomt in de praktijk. Een voorbeeld hiervan op online gebied is het gebruik van kijkrichting om de aandacht ergens naar toe te trekken. Je ziet vast vaker dat er advertenties of afbeeldingen zijn waarbij iemand naar een product of een stuk tekst kijkt. Van nature kijk je daar dan ook naar. Zo kun je de aandacht van iemand dus sturen.

Een tweede voorbeeld dat meer op offline marketing gericht is, gaat over een reclame van Cheetos. In deze reclame haalde een vrouw een grap uit met een van haar vriendinnen door haar wasmachine vol witte was met Cheetos te vullen. Cheetos vroeg daarna wat mensen hiervan vonden. De meeste mensen gaven aan dat ze dit niet grappig vonden, maar toen Cheetos dit met behulp van EEG-metingen onderzocht bleek het tegenovergestelde waar te zijn!

Neuromarketing en vooral het onderzoek dat erbij hoort, is dus een krachtig middel om toe te voegen aan je (online) marketingactiviteiten. Je komt zo echt te weten wat iemand over iets denkt en kan erachter komen wat wel of niet werkt om zo je marketingactiviteiten te informeren en optimaliseren. Combineer het wel met traditionele onderzoeksmethoden om een zo compleet mogelijk beeld te hebben.

Samengevat:

  • Bij Neuromarketing duik je in het brein van de klant en speel je in op de inzichten die je daaruit krijgt
  • Het alleen toepassen van Neuromarketing principes is niet effectief. Door middel van onderzoek krijg je objectief antwoord en een optimale ROI
  • Combineer traditioneel onderzoek met Neuromarketing onderzoek, zodat je een zo compleet mogelijk antwoord krijgt
  • Gebruik technieken als fMRI, EEG en RIAT
  • Denk goed na over het waarom voordat je Neuromarketing onderzoek doet

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV