14 sep. 2023, 16:12

De do’s and don’ts van personal branding op social media

De do’s and don’ts van personal branding op social media

De do’s and don’ts van personal branding op social media

Het creëren van een uniek en overtuigend beeld van jezelf dat jouw waarden, vaardigheden en ervaringen overbrengt naar je publiek. Ook wel bekend als personal branding/persoonlijk merk. Het is belangrijk dat je jezelf onderscheidt door middel van authenticiteit en consistentie. Hiermee profileer je jezelf gelijk als een expert in jouw vakgebied. Maar wat is nog meer belangrijk als je een persoonlijk merk hebt?

Social media

Als je een eigen merk hebt, is het cruciaal om te investeren in merk-marketing op social media. Facebook, Instagram, X en andere sociale kanalen zijn belangrijke communicatiemiddelen geworden voor verschillende bedrijven. De aanwezigheid van deze kanalen helpt veel merken om een paar stappen voor te lopen op de concurrentie. Om een positief imago op social media op te bouwen en te behouden, is een juiste strategie nodig. Wij vatten daarom de belangrijkste do’s and don'ts voor je social media samen:

De do’s:

Je werk is niet af als je een stukje content hebt gepost, hoe goed het ook is. Het plannen van je social media contentkalender en veel aandacht besteden aan details is een gamechanger voor persoonlijke marketing op social media.

  • Maak het profiel van je persoonlijke merk compleet

Je persoonlijke merkprofiel moet volledig worden ingevuld op elk platform waarop je aanwezig wilt zijn. In je biografie voeg je zakelijke contactgegevens toe om te helpen voor de geloofwaardigheid bij gebruikers. Net zoals Google kijkt naar de geloofwaardigheid van de inhoud bij het geven van zoekresultaten, kijken social media kanalen ook naar de relevantie en volledigheid van het profiel als deze wordt gesuggereerd bij anderen.

  • Consistentie is de sleutel

Zorg voor consistentie op alle social media kanalen, zonder exact dezelfde inhoud te posten. Dit geeft een professionele en samenhangende indruk op je publiek. De inhoud mag op elkaar afgestemd worden en over hetzelfde onderwerp gaan, maar probeer niet op elk kanaal dezelfde afbeeldingen en teksten te gebruiken. Ieder kanaal heeft zo zijn verschillend publiek en je wilt ervoor zorgen dat je je content aanpast op je specifieke doelgroep.

  • Inhoud plannen

Planning en organisatie zijn cruciaal voor een goede online aanwezigheid. Een contentkalender kan hier goed bij helpen. Zorg voor een selectie aan onderwerpen binnen het domein van je persoonlijke merk en stel vast hoe je deze kunt behandelen. Zoals eerder genoemd, hierbij moet rekening worden gehouden met de interesses van de doelgroep en op welk kanaal wordt gepubliceerd.

  • Houd je persoonlijke merk relevant

Om relevant te blijven is het handig om trending topics in de gaten te houden. Google Trends is een tool die hierbij kan helpen. Naast het op de hoogte blijven van trends, is het werken aan actuele onderwerpen ook een goede manier om je content een boost te geven voor je SEO.

  • Besteed aandacht aan het ontwerp van de posts

De aandachtspanne van gebruikers wordt steeds lager in de online omgeving en afbeeldingen en video-content zijn meestal verantwoordelijk voor het trekken van de aandacht. Levendige kleuren, korte, directe en interessante teksten zijn belangrijke eisen bij het posten van deze content. Houdt hiermee rekening dat de content afstemt op welk social media kanaal je wilt posten.

  • Klantinteractie bieden

Bij interactie met potentiële klanten via social media, maken hartelijkheid en vriendelijkheid het verschil. Emoji’s en gifs kunnen als hulpmiddel dienen zodat de communicatie dichter in de buurt komt van wat gebruikers gewend zijn in het social media kanaal. Je moet wel weten hoe je ze het beste moet toepassen zodat het niet kunstmatig overkomt en je autoriteit in gevaar brengt.

Like

De don’ts

Je hebt gepland, geïnvesteerd, gezorgd voor klantinteractie en het ontwerp van je content. Wat nu? Hier beschrijven we wat je niet moet doen als je je social media kanalen gebruikt om je persoonlijke merk een boost te geven.

  • Vermijd spam

We weten dat je enthousiast bent om je content met ons te delen, maar je huidige en potentiële volgers spammen met content is niet de bedoeling. Je wilt er voor zorgen dat de content gericht is op het publiek dat je nodig hebt, vooral als je advertenties gebruikt. Wanneer je content gebruikt die niet gericht is op de juiste doelgroep, is dit een verspilde advertentie. Het is hierbij belangrijk dat je niet te vaak post. Volgers kunnen snel geïrriteerd raken als je met te veel content op hun tijdlijn staat.

  • Slechte spelling en grammatica

Slechte grammatica en onjuiste spelling maken het voor gebruikers moeilijk om je content te begrijpen. Overigens komt dit ook onprofessioneel over. Het is daarom belangrijk om goed op de grammatica en spelling te letten. Heb je hier moeite mee? Werk samen met een freelance tekstredacteur of gebruik apps zoals Grammarly.

  • Niet antwoorden

Wat je wilt vermijden op social media is frustratie bij klanten. Zodra klanten een @ aanmaken, verwachten zij dat er antwoord komt op de vraag die wordt gesteld. Als een van je volgers de tijd heeft genomen om een reactie achter te laten op een post, neem dan ook de tijd om deze te beantwoorden. Mocht je hier weinig tijd voor hebben, kun je de reacties ook liken en beantwoorden met een emoji. Onthoud hierbij wel dat uitgebreidere antwoorden aanmoedigen tot verdere conversatie, en mogelijk meer kans hebben om succesvol te zijn omdat de betrokkenheid toeneemt.

  • Agressieve inhoud plaatsen

Het is belangrijk dat je je klantenbestand door en door kent, op deze manier kun je makkelijker filteren wat je wel en niet kunt aanspreken in je netwerk. Vermijd dan ook berichten die agressief of beledigend kunnen klinken voor (een deel van) je publiek. Ga voorzichtig om met het uitspreken van een mening voor je persoonlijke merkreputatie. Afhankelijk van de situatie kan dit positieve of negatieve gevolgen hebben.

  • Niet begrijpen waar de grens moet worden getrokken

Bij een succesvol persoonlijk merk is het noodzakelijk om een lijn te trekken tussen waar je persoonlijke leven begint en je zakelijke leven eindigt. Je profiel moet je publiek duidelijk maken dat ze te maken hebben met een zakelijk account. Het zou helpen als je de aanbevelingen van elk netwerk respecteert om een specifieke bedrijfspagina te maken en geen persoonlijk profiel. Sociale kanalen scheiden deze componenten om professionaliteit en een betere afstemming van resultaten te garanderen.

Houdt je aan deze tips die we je hier hebben gegeven en haal meer uit je social media. Er zijn immers verschillende maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat je een ideaal imago behoudt. Het is een langzaam proces, maar het is cruciaal om geduldig te blijven voor het behalen van dit succes.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV