23 nov. 2023, 15:18

Black Friday VS. Cyber Monday

Black Friday VS. Cyber Monday

Het is weer tijd voor de jaarlijkse winkel gekte! De twee meest bekende winkeldagen, Black Friday en Cyber Monday, trekken wereldwijd de aandacht van iedereen. Maar wat zijn het precies voor dagen en welke dag biedt de beste deals? Wij nemen deze twee dagen onder de loep om er meer over te ontdekken.

Black Friday

Black Friday is historisch gezien de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten en markeert het officiële begin van het kerstinkoop seizoen. Om mensen naar de winkels te lokken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Wat begon als een dag met vroege openingsuren en beperkte aanbiedingen, is dit uitgegroeid tot een evenement dat nu ook online wordt gebruikt door retailers. Ondanks het feit dat Thanksgiving heel weinig tot niet wordt gevierd in Nederland, is Black Friday inmiddels een bekend begrip geworden. Het gaat op elke vierde vrijdag van november van start en valt dit jaar op 24 november.

Cyber monday
Naast Black Friday is er met de komst van online shopping ook ‘Cyber Monday’. In essentie is Cyber Monday een dag gewijd aan online winkelen met aantrekkelijke kortingen en aanbiedingen, en het markeert het begin van het vakantieseizoen voor online shoppers, vergelijkbaar met hoe Black Friday het begin markeert voor fysieke winkels. Deze dag valt op de maandag na Black Friday en heeft de neiging zich te concentreren op digitale deals.

We kunnen wel zeggen dat het meer een evenement is geworden dan alleen maar een winkeldag. De consument begint namelijk al vroeg in november te zoeken naar deals in Google, met als gevolg dat bedrijven eerder starten met hun promotiecampagnes. Elke retailer wil dan ook de eerste zijn om de aandacht van de klant te trekken. Het is een op zichzelf staand evenement waarin klanten actief op zoek zijn naar koopjes en ook de verwachting hebben deze te vinden.

Er is dan ook bijna geen reden meer om naar een winkel te gaan voor Black Friday deals. Natuurlijk kan er vrijdagochtend een speciale deal zijn, maar vrijwel elke goede deal die je in de winkel kunt vinden, zal ook online beschikbaar zijn.

Maar welke dag biedt de beste deals?
Omdat de twee dagen inhoudelijk op elkaar lijken, is het een uitdaging om de deals te vergelijken. De kortingen die op deze dagen worden aangeboden, kunnen namelijk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het economische klimaat, de strategieën van retailers en de consumentenvraag. Er zijn 2 vragen die je op weg kunnen helpen om te kiezen welke dag je het beste je aankoop kunt doen:

Heb je interesse in elektronica, technische gadgets en online abonnementen? Dan kun je het beste shoppen op Cyber Monday.

Ben je op zoek naar bagage, keuken, technische en huishoudelijke artikelen? Dan kun je het beste shoppen op Black Friday.

Maar voor de beste deals kun je het beste beide dagen in de gaten houden, prijzen vergelijken en het online winkelen afwegen tegen de hectische ervaring in de winkel. Het aanmelden voor nieuwsbrieven of pop-up meldingen van jouw favoriete producten of retailers kan je zeker helpen om op de hoogte te blijven van deals en promoties.

Ben je geen fan van inkopen doen op Black Friday? Neem dan een kijkje bij Green Friday. Dit is een initiatief van Stichting Trees for All om deals links te laten liggen. Black Friday zorgt namelijk voor impulsaankopen en overconsumptie, waardoor de aarde snel wordt uitgeput. Green Friday zorgt ervoor dat je geen (onnodige) spullen gaat kopen en je inzet iets groens, zoals bomen planten, spullen repareren of recyclen.

Het goede nieuws is dat november over het algemeen de beste maand is voor aanbiedingen voor vrijwel alles wat de moeite waard is om te kopen. Dus of je nu in Black Friday deals of Cyber Monday duikt, er is geen verkeerde dag om kosten te besparen!

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV