7 feb. 2023, 16:32

Backlinks - Een must voor de vindbaarheid van jouw website

Backlinks - Een must voor de vindbaarheid van jouw website

De basis van backlinks

Backlinks, ook wel inkomende links genoemd, zijn links van een externe website naar jouw website. Deze links kunnen belangrijk zijn voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website, omdat ze de waardering en het vertrouwen van zoekmachines verhogen. Het aantal backlinks naar een website is een indicatie van de populariteit en autoriteit van een website. Je kunt backlinks verkrijgen door onder andere te gastbloggen of een bijdrage te leveren in forums.

De inhoud van de website hangt samen met de kwaliteit van de backlinks. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle gebruikte backlinks gelijk zijn in waarde. Sommige backlinks zijn waardevoller dan andere. Dit zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden wordt bij de waardering van backlinks:

1. Relevantie

Zoekmachines waarderen backlinks meer als ze relevant zijn voor de inhoud op jouw website. 

2. Autoriteit

Backlinks van websites met een hoge waardering zijn waardevoller dan backlinks afkomstig van websites met een lagere waardering.

3. Ankertekst

De ankertekst van een link is de letterlijke tekst die gebruikt wordt om naar jouw website te linken zonder de link van de website te benoemen. Een voorbeeld van een ankertekst is het woord ‘nieuwswebsite’, die je vervolgens naar NOS.nl verwijst. Zoekmachines waarderen links met relevante ankertekst meer dan die zonder ankertekst.

4. Aantal links

Hoe meer backlinks je naar jouw website krijgt, hoe hoger je website meestal zal scoren in zoekresultaten. Dit komt omdat backlinks suggeren dat andere websites ervoor hebben gekozen te refereren naar die van jou als waardevolle informatiebron. En hoe meer backlinks dat zijn, hoe waardevoller jouw website overkomt.

Linkjuice en relevantie

Een belangrijk concept bij backlinks is ‘linkjuice’. Deze term verwijst naar de waardering die zoekmachines zoals Google geven aan een bepaalde backlink. Het werkt als volgt: wanneer een website met een hoge domein-autoriteit en geloofwaardigheid een link naar een andere website plaatst, deelt deze website zijn autoriteit en geloofwaardigheid door middel van een backlink met de betreffende doelpagina. Dit heet "linkjuice overdragen".Een backlink met een hoge waardering afkomstig van een internationale en populaire nieuwswebsite zal dus meer linkjuice overdragen dan een backlink met een lagere waardering van een website die alleen lokaal nieuws publiceert. Op basis hiervan krijgt jouw website een score toegekend in de zoekresultaten.

Hoe meer linkjuice een website heeft, hoe waardevoller deze is voor zoekmachines en hoe groter de kans is dat deze hoger wordt gerangschikt in deze zoekresultaten. Dit komt omdat zoekmachines de backlinks als ‘stemmen’ voor de kwaliteit van een website beschouwen. Als bedrijf kun je dus linkjuice opbouwen door relevante backlinks te verkrijgen van websites met een hoge autoriteit. 

Spamscore

Als je een backlink plaatst moet je hier strategisch over nadenken. Dit komt doordat elke geplaatste backlink een cruciaal element bevat: de spamscore. Dit is de waardering van de kwaliteit, relevantie en betrouwbaarheid van een link en hoe deze gezien wordt door zoekmachines.

Een hogere spamscore betekent dat een link als minder relevant of onbetrouwbaar wordt beschouwd en dus minder bijdraagt aan de positie in zoekresultaten. 

Een hoge spamscore kan bijvoorbeeld ontstaan door de kwaliteit van de link waar de website op staat, het ruilen van links, overmatig gebruik van exacte ankerteksten of het

inkopen van backlinks. Om de spamscore zo laag mogelijk te houden, wil je een link het liefst op een natuurlijke manier verkrijgen van een website met een hoge autoriteit.

De spamscore wordt door verschillende betaalde tools inzichtelijk gemaakt; Moz Spam Score, SEMrush en Ahrefs. Deze tools geven een cijfer op basis van hoe waarschijnlijk het is dat de betreffende backlink spamachtig is. Hiernaast kan de gratis toolbar van Moz je ondersteunen bij het checken van websites met een hoge autoriteit. Een link met een spamscore tussen de 60 - 100 % wordt over het algemeen als hoog gezien.

Het filteren van links met een hoge spamscore

Op een backlink met een hoge spamscore zit je natuurlijk niet te wachten. Er zijn twee manieren om backlinks te verwijderen. De eerste manier is het benaderen van de eigenaar/host waar de backlink op staat om deze te verwijderen.

Een effectievere manier is het gebruiken van van de disavow-functie van Google. Dit is een hulpmiddel om specifieke externe links te markeren die Google niet moet overwegen bij het beoordelen van de kwaliteit en autoriteit van een website.

Met deze functie kunnen webmasters aangeven welke backlinks ze niet willen verantwoordelijk houden, zoals spammy- of laagwaardige links. Door gebruik te maken van de disavow-functie, kunnen webmasters voorkomen dat ze een penalty krijgen van Google vanwege laagwaardige backlinks.

Het inkopen van backlinks


Er zijn verschillende meningen over het inkopen van backlinks en het wordt in veel gevallen niet aangeraden en/of als verouderd gezien.

De voordelen van het kopen van backlinks zijn dat je op een snelle, gemakkelijke manier meer verkeer kunt genereren. Meer verkeer kan dan weer leiden tot meer inkomsten. De nadelen zijn dat kwalitatieve backlinks kopen duur is, er veel backlinks van weinig tot geen waarde worden verkocht én het kan leiden tot verlies van vertrouwen als een bezoeker via een verdachte of onnatuurlijke manier jouw website bezoekt. Een zoekmachine kan hierdoor op zijn beurt weer bepalen dat jouw website op een zwarte lijst terecht komt.

Dit zijn een aantal voorbeelden van websites en platforms waarvan je backlinks kunt kopen. De kosten voor het kopen van een backlink zijn afhankelijk van de kwaliteit van de website, het type backlink en de geografische locaties. Zowel Fiverr als Upwork zijn geoptimaliseerd voor Nederlandse websites.

  • Fiverr - Dit is een platform met freelancers die backlinks verkopen voor een bepaald bedrag. Je kunt hier al backlinks kopen vanaf 5 euro, maar de kwaliteit is vaak laag.
  • Upwork - Dit platform koppelt je aan freelancers en digitale marketingbureaus die backlinks verkopen. De kosten hiervoor zijn hoger dan Fiverr, zo’n 50 tot 200 euro per backlink.
  • Backlinko - Dit is een platform waarvan je backlinks kunt kopen voor jouw websites, afkomstig van websites met een hoge autoriteit. Daarnaast biedt dit platform ook verschillende diensten aan voor SEO-optimalisatie. De kosten voor een pakket met backlinks varieert van 500 tot 2000 euro per maand.
  • Private blog netwerken (PBN's) - PBN's zijn verzamelingen van geautomatiseerde websites die specifiek zijn ontworpen om links naar jouw website te genereren. De links zijn vaak goedkoop, maar de kwaliteit is laag.
  • Backlink veiling sites - Sites zoals Flippa bieden backlinks aan via een veilingmodel met een vaste prijs. Ook hier zijn de kosten en de kwaliteit laag, maar zoekmachines categoriseren deze links vaak als spam.

Achterhalen wie er naar je linkt

Het is natuurlijk niet zo dat je een melding of pop-up krijgt als iemand naar jouw website linkt. Om dit proces inzichtelijker te maken kun je gebruik maken van verschillende websites en tools:

Google Search Console biedt inzicht in de backlinks naar jouw website. Gebruik de rapporten 'Inkomende links' of 'Externe links' om te zien welke websites naar jou linken.

  • Backlink-checkers

Er zijn verschillende gratis en betaalde backlink-checkers beschikbaar, zoals Ahrefs, Majestic, Moz en SEMrush. Deze tools bieden inzicht in de kwaliteit, het aantal en de bron van backlinks naar jouw website.

  • Google commando's

Je kunt Google commando's gebruiken zoals 'link:www.onlinemarketingvacatures.com' of 'site:www.onlinemarketingvacatures.com' om te zien welke websites naar jou linken.

  • Analytics-tools

Via Google Analytics kun je het rapport 'Verwijzende sites' gebruiken om te zien welke andere websites verkeer naar jouw website sturen.

Het is belangrijk om te weten dat deze methoden niet altijd alle backlinks kunnen detecteren, omdat sommige backlinks niet zichtbaar zijn voor zoekmachines. Dit komt doordat backlinks soms verborgen zijn achter Javascript, Flash, of andere technologieën die zoekmachines niet kunnen lezen.

Ook kunnen sommige backlinks met een nofollow-tag zijn gemarkeerd, wat aangeeft dat ze niet gevolgd moeten worden door zoekmachines. Dit houdt in dat zoekmachines de link niet gebruiken om het verband tussen de twee websites te bepalen.

Conclusie

Backlinks zijn belangrijk voor een goede SEO. Het kopen van backlinks is mogelijk, maar de kwaliteit is veelal laag en er ontstaan risico’s doordat zoekmachines automatisch een oogje in het zeil houden.

De hoeveelheid backlinks die je krijgt, hangt samen met de kwaliteit ervan. Meer is hier dus niet altijd beter. Zorg daarom voor backlinks die afkomstig zijn van websites met een hoge waardering, houdt rekening met linkjuice en let op de spamscore van jouw backlinks om ervoor te zorgen dat je website relevant is - en blijft.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV