Waarom is online marketing essentieel in jouw organisatie?

19 aug. 2022 @ 14:48

Waarom is online marketing essentieel in jouw organisatie?

Voordat we dieper ingaan op waarom online marketing zo belangrijk is voor jouw bedrijf, zal er worden uitgelegd wat online marketing precies is. Online marketing wordt voornamelijk gebruikt om jouw producten of diensten via online kanalen te promoten. Het doel van online marketing is om jouw doelgroep op een zo vertrouwelijk en persoonlijk mogelijke manier te benaderen om zo jouw doelen te behalen. Deze doelen kunnen variëren van het creëren van naamsbekendheid tot klantloyaliteit. Op de site van marketingfact.nl worden de verschillende doelen van online marketing uitgelegd.

Naast dat je verschillende kanalen kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken, zijn er binnen online marketing verschillende expertises waar je gebruik van maakt. Zo kun je SEA gebruiken als je wilt adverteren in zoekmachines en SEO gebruiken indien je jouw website en traffic vanuit Google wilt optimaliseren. Op de blogpagina van Whello staat goed omschreven welke soorten expertises er zijn in online marketing. Nu je een goed beeld hebt van wat online marketing precies is gaan we verder naar de 7 redenen waarom het zo essentieel is voor jouw bedrijf.

1. Het internet domineert de commerciële wereld

Maar liefst 79% van de mensen boven de 12 jaar doet minimaal een keer per jaar een online aankoop (bron: Cbs). Voordat men overgaat tot een aankoop wordt de dienst of het product volop geanalyseerd en vergeleken op het web. Dit resulteert in een langere customer journey. Dat wil zeggen dat men meer informatie nuttigt en meer stappen doorloopt tot zij overgaan op de daadwerkelijke aankoop van een product.

Voor jouw bedrijf is het daarom belangrijk om aanwezig te zijn in die verschillende stappen van de customer journey. Door middel van online marketing kan jouw dienst of product hoog eindigen in de zoekresultaten van Google en krijgt de consument op het juiste moment een advertentie van jouw product. Op die manier blijf je hoog in het geheugen van de consument en verhoog je de kans dat diegene voor jou kiest. Op de website ICM.nl wordt beschreven op welke manier de customer journey werkt en hoe jij deze het best kan toepassen binnen jouw organisatie.

2. Persoonlijke benadering

Iedereen vindt het leuk om in het zonnetje gezet te worden. Online marketing maakt het mogelijk om te personaliseren en de klanten daarmee het gevoel te geven dat ze speciaal zijn. Een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat klanten online het liefst op drie manieren benaderd willen worden. De eerste manier is gepersonaliseerde e-mail. Dergelijke e-mails resulteren namelijk in een betere band tussen organisatie en klant. Spreek jouw klant aan met zijn of haar voornaam om loyaliteit op te bouwen. Gepersonaliseerde e-mails werken met name goed bij klanten die al eerder tot conversie zijn overgegaan.

De tweede manier waarop men het liefst benaderd wordt is via de website. De meeste klanten die een bepaald product of dienst zoeken gaan op onderzoek uit. Dit onderzoek doen zij voornamelijk door middel van deskresearch (op het internet). Zodra een klant een geschikt product vindt zal het aankoopproces verder gaan op de website. Zorg er op jouw website dus voor dat de klant zich thuis voelt en dat hij of zij een gevoel krijgt van herkenning en begrip. Dit kun je bereiken door een geschikte toon en huisstijl te gebruiken en een duidelijke navigatiestructuur te implementeren op jouw website. Op de website van De zaak staat een interessant artikel over hoe jij dit het best kan toepassen binnen jouw organisatie.

Tot slot, misschien wel de meeste relevante manier om de klant persoonlijk te benaderen is via social media kanalen. Social media maakt de afgelopen jaren een enorme opmars. Gemiddeld besteden mensen boven de 21 jaar 107 minuten aan social media kanalen per dag (bron: marketingfacts). Door middel van relevante content, vermaak en informatie kan je jouw klanten persoonlijk benaderen op de verschillende social media.

Door je doelgroep op verschillende manieren persoonlijk te benaderen bouw je loyaliteit op en blijf je top of mind

3. Meten is weten

De kracht van online marketing is dat processen voortdurend gemeten, geanalyseerd en verbeterd kunnen worden. Door middel van verschillende tools, zoals Google Analytics, Meta Business Manager en Google Tag Manager, kan data over het gedrag van de klant verzameld worden. Deze gegevens zijn zeer waardevol voor het verbeteren van de marketingactiviteiten van jouw bedrijf. Hoe meer je meet, hoe beter de marketing kan worden aangepast op de wensen en behoeften van de klant.

Door gebruik te maken van verschillende tool wordt het erg gemakkelijk om jouw doelgroep op een juiste manier te benaderen

4. Kostenbesparend

Zo goedkoop mogelijk winst maken en succes behalen. Dat wil elke onderneming, toch? Online marketing is simpelweg goedkoper dan offline marketing. Zo kan online adverteren via Google Ads of Facebook Ads een stuk voordeliger zijn dan het adverteren via een reclame op tv of in een magazine.

Daarnaast kan je gerichter adverteren, waardoor er geen geld verspild wordt aan mensen die buiten de doelgroep vallen. Tel hierbij op dat alle resultaten transparant zijn en kunnen worden gebruikt om nog doelgerichter en effectiever te zijn. Dan is de vraag: ‘waarom is online marketing belangrijk?’ al grotendeels beantwoord.

Ook kan met online marketing veel sneller iets worden aangepast. Daarentegen is het aanpassen van een offline campagne veel lastiger, zo kun je bijvoorbeeld posters en flyers niet zo snel aanpassen,zodra deze al zijn geprint. Bij online marketing is een simpele draai aan de knop vaak voldoende om een fout onschadelijk te maken. Dit maakt online marketing niet alleen kostenbesparend, maar het ontneemt ook veel risico.

5. Je concurrenten doen het ook

Wil je jouw doelgroep overtuigen om een dienst of product bij jou te kopen? Dan zul je ook de strijd met je concurrenten aan moeten gaan. Concurrenten die waarschijnlijk ook het belang van online marketing inzien en dus online te vinden zijn. Het is daarom belangrijk dat je als bedrijf niet achterblijft. Investeer je niet in online marketing, dan verlies je jouw potentiële klanten simpelweg aan de concurrent. Voorkom dat je achterblijft en start met online marketing.

6. Het Is tijd besparend

Door de vele tools als: Google Analytics, Google Ads, Facebook Business manager en vele anderen wordt het steeds makkelijker om klantgedrag te analyseren. Hierdoor leer je de doelgroep steeds beter kennen en weet je hoe je deze het best kunt benaderen. Het klantgedrag wordt dus steeds inzichtelijker, waardoor het je minder tijd kost om de klant op de juiste manier te bereiken.

Het is voor de meeste kanalen mogelijk om content in te plannen. Zo kun je een contentkalender gebruiken, waarmee je al jouw content voor een week of maand inplant. Dit bespaart je een hoop tijd, want zo kan een dag werken al genoeg zijn om je maandelijkse content in te plannen. Als je een goede contentkalender wil maken, die ook nog eens gratis is, raden wij trello.nl aan. Een zeer overzichtelijke tool, waarin je jouw content kan beheren. Wil je nou geen gebruik maken van een tool, dan kun je via de Facebook business suite jouw content voor Instagram en Facebook in ieder geval inplannen, om tijd te besparen!

7. Online marketing is internationaal

Het is geen eis om gelijk internationaal te gaan indien je een ondernemen hebt, maar het is toch handig om te weten hoe makkelijk dit is door gebruik te maken van online marketing. Online marketing is altijd en overal “aan”. Stel nou dat je merk, product of dienst internationaal aanslaat, weet dan dat door online marketing het gemakkelijker is om deze internationale uitdaging aan te gaan.

Doormiddel van online marketing is het erg gemakkelijk om met jouw bedrijf te internationaliseren

Nu je hebt gelezen welke 7 redenen er zijn om online marketing toe te passen binnen jouw organisatie hopen wij dat dit je heeft geïnspireerd om hiermee aan de slag te gaan! Indien je geïnteresseerd bent in andere blog, feitjes en/of weetjes raden wij aan om de social media kanalen van Online marketing vacatures te bezoeken. Vergeet niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief dan mis je niks van het laatste online marketing nieuws.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Vind je nieuwe online marketing droombaan

Registreer je nu en maak een nieuwe stap in je carrière!

Registreren