Is e-mailmarketing dood?!

17 okt. 2022 @ 10:21

Is e-mailmarketing dood?!

Wat is e-mail marketing?

E-mail marketing speelt zich af via het internet en is daarom niet weg te denken uit de online marketing. Vroeger werd e-mail marketing ingezet om producten te verkopen en/of het aanzetten tot herhaalaankopen. Hierdoor hangt er nog steeds een taboe rondom e-mail marketing waarbij men denkt dat e-mailmarketing enkel voor webshops is.

Tegenwoordig zien we een verandering binnen e-mail marketing doordat het gebruikt wordt als communicatiemiddel. Door de verplaatsing van het middel, kan e-mail marketing in verschillende stadia van het klantcontact worden ingezet. Tegenwoordig e-mail marketing steeds meer gericht is op actualiteit, persoonlijke boodschappen of zelfs voor marktonderzoek. In het verleden probeerde marketeers voornamelijk bestaande klanten opnieuw te bereiken, tegenwoordig zijn het ook veel potentiële klanten die via e-mail marketing bereikt worden. Waar gebruiken we tegenwoordig allemaal e-mail marketing voor:

- Nieuwe (potentiële) klanten binnen halen

- Bestaande klanten overtuigen voor een nieuw product

- Klanten aanzetten tot een herhaal aankoop

- Informatie of andere content verstrekken

- Klantcontact onderhouden

Nieuwe technieken zorgen voor steeds meer personalisatie, later hier meer over. Dankzij e-mail marketing is het ook inzichtelijk hoe effectief het werkt. Hierdoor is het naast een communicatiemiddel ook een mooie tool zijn om KPI’s te behalen.

Neon e-mail bord. Wat is e-mail marketing.


Verandering online

Sinds de coronacrisis zijn we nóg meer afhankelijk geworden van het internet. Hierdoor heeft email marketing ook een groter aandeel binnen online marketing gekregen. Een belangrijk punt tijdens de crisis is dat voor veel bedrijven dit de enige manier van communicatie was. Marketeers hebben deze kans gepakt om op nog meer fases in contact te komen met potentiële klanten.

Bron: Get Bright

Bron: Mailblue

Een aantal begrippen

Een aantal begrippen zijn handig om vast kennis mee te maken. Binnen online marketing is dit vakjargon gangbaar.

- subscribers: ook wel beter bekend als abonnees. Lezers zijn geabonneerd op de mails.

- opt-in: subscribers geven toestemming om geabonneerd te zijn om de mails.

- opt-out: subscribers melden zich af van de geabonneerd te zijn om de mails

Soorten email marketing

Er zijn diverse soorten email marketing dus zetten we ze even op een rij.

- Nieuwsbrief: een manier om informatie rondom je bedrijf door te geven. Zo zijn je lezers altijd up to date van wat zich afspeelt binnen je bedrijf. Vaak wordt de nieuwsbrief geen nieuwsbrief meer genoemd omdat dit niet meer hip is.

- Transactionele mails: e-mails om een aanmelding of aankoop te bevestigen.Dit kan ook een update van de verzendstatus zijn.

- Eenmalige acties: wanneer je producten tijdelijk een korting hebben, of gepersonaliseerde korting biedt. Belangrijk om hier een goede landingspagina voor te maken.

- Event-driven mails: deze stuur je tijdens bepaalde gebeurtenissen zoals een verjaardag, welkomstmail of wanneer een gebruiker nog iets in de winkelwagen heeft liggen.

Bron: Mailblue

Laptop met muis, boek en telefoon opgestapeld in ketting. Soorten e-mail marketing


LET OP: AVG

AVG staat voor Algemene verordening gegevensbescherming. Deze privacy wet is per 25 mei 2018 van toepassing binnen de hele Europese Unie. We leggen in deze blog het een en ander uit over de wet en waar je op moet letten bij e-mail marketing.

Sinds de komst van de AVG wet worden e-mailadressen beschouwd als persoonsgegevens indien dit te herleiden is naar een natuurlijk persoon. Bijvoorbeeld voornaamachternaam@emailadres.com. Dit geldt ook voor zakelijke e-mailadressen indien dit door dezelfde persoon wordt beheert. Door deze wet mag een marketeer niet zomaar een lijst e-mailadressen invoeren om hierop acquisitie uit te oefenen. Om deze e-mailadressen wél te kunnen gebruiken heb je expliciete toestemming nodig. Hiervoor moet je een aantal zaken indekken.

1. De toestemming moet expliciet zijn door een actieve handeling. Zoals een toestemmingsknop, deze mag niet vooraf zijn ingevuld. De toestemming is iets anders dan de algemene voorwaarden en moet dus ook een aparte knop hebben.

2. Elk apart doel waarvoor je het e-mailadres wil gebruiken moet toestemming voor zijn. Deze doelen moeten in begrijpelijke taal staan beschreven. Dus een aparte toestemmingsknop voor een nieuwsbrief en aparte knop voor commerciële mails.

3. De toestemmingsknop mag niet als verplichting worden gezien, maar een vrijwillige handeling zijn. Voorbeeld: Als iemand zich enkel voor de nieuwsbrief wil aanmelden, maar niet voor commerciële mails dan moet dit los van elkaar kunnen.

4. De toestemming moet een marketeer kunnen bewijzen. Dus aantoonbaar een opt-in bewaren en voor welke onderdelen er toestemming is gegeven.

5. Altijd een opt-out optie beschikbaar hebben. Elke subscriber moet in elke mail de mogelijkheid hebben om zichzelf uit te schrijven. Vergeet dit dus niet te controleren.

Double opt-in niet verplicht, waarbij je nogmaals het mailadres moet bevestigen. Let wel op dat het waarschijnlijk niet lang gaat duren voordat dit wel verplicht is. Wellicht een goede tip om hier vast rekening mee te houden.

Bron: Ladylawyer

Bron: Autoriteitpersoonsgegevens

Privacy met scrabble tegels. E-mail marketing


Personalisatie email marketing

Online zien we steeds meer personalisatie doordat het persoonlijker aanspreekt dan algemene communicatie. Het geeft een gebruiker een gevoel van herkenning, waardoor je een betere en positieve associatie krijgt met het bedrijf/merk. Dit draagt bij aan een goede User Experience (UX). Gebruikers krijgen het gevoel dat bijvoorbeeld een nieuwsbrief speciaal voor diegene is gemaakt. Personalisatie van email marketing wil eigenlijk zeggen dat je gericht communiceert naar de klant. Bedrijven helpen consumenten door het juiste product te tonen. Het is gemakkelijk voor de lezer omdat zij niet de hele website hoeven af te zoeken maar direct worden gelinkt naar het product. Ook zien we steeds meer bedrijven die personalisatie toepassen op basis van voorgaande aankopen. Denk hierbij aan jouw supermarkt die gerichte korting geeft op producten die je vaker hebt gekocht.

De keerzijde van personalisatie is de fijne lijn tussen gericht korting aanbieden en de inbreuk op privacy. Sommige gebruikers houden hierdoor een negatieve ervaring over aan personalisatie in marketing. Het is belangrijk om dit goed te monitoren en snel hierop te acteren. Indien na een bepaalde email er veel opt-outs zijn kan dit een teken zijn dat te veel mensen dit als inbreuk op hun privacy ervaren.

Bron: Marketingfacts

Bron: Ladylawyer

Duim omhoog. Personalisatie positieve associatie


Nog 7 tips omtrent e-mailmarketing

1. Zorg voor een goede verzendlijst. Update regelmatig, afhankelijk van hoevaak je emails stuurt. Verwijder de ‘hard-bounces’ handmatig uit je verzendlijst. Hierdoor krijg je een slechte reputatie of beland je in de spam.

2. Gebruik afbeeldingen en tekst in evenwicht. Alleen tekst of alleen afbeeldingen worden vaak niet als betrouwbaar ervaren. Deze verdwijnen dan ook vaak in de spam. Controleer afbeeldingen op alt tags en controleer hyperlinks. Een goede email heeft dan ook meerdere controles nodig voordat het verstuurd kan worden.

3. Gepersonaliseerde onderwerpregel is cruciaal voor een doeltreffende mail. Hoe aantrekkelijker het onderwerp, hoe vaker de mail wordt geopend.

4. Gebruik een e-mailmarketing tool zoals MailChimp of Copernica. Zulk soort tools automatiseren je e-mails en verzamelen belangrijke data.

5. Call to action (CTA), is vaak heel belangrijk maar vooral bij e-mail marketing. Zorg dat je de lezer aan zet tot een actie. Maar niet te veel, dat maakt het dan weer minder krachtig.

6. Gebruik een responsive design. Steeds meer lezers openen e-mails vanaf de telefoon. Zorg dus dat je mail zowel computer- als mobielvriendelijk is.

7. Opt-out is verplicht maar zet deze tactisch in. Zorg dat deze doorloopt naar een enquete waarbij unsubscribers laten weten waarom ze niet meer de mails willen ontvangen. Zo krijg je een duidelijker beeld en kun je je mails hierop aanpassen.

Bron: Wemessage

Here to help, E-mail marketing tips.


Hoge ROI op emailmarketing

Emailmarketing kan een hoge ROI (return on investment) opleveren, zelfs tot 4400%. Wat betekent dat iedere €1,- die wordt geïnvesteerd tot €44,- terug wordt verdient.

ROI bereken je door extra nettowinst te delen door de investeringskosten en dit bedrag te vermenigvuldigen met 100%.

Extra nettowinst / investeringskosten x 100% = ROI

Bijvoorbeeld €44/ €1 x 100 =4400%.

Dat is ontzettend hoog. Doordat email marketing veelzijdig is kan het voor verschillende doelen worden ingezet:

- Lead nurturing (overtuigen van lezers die nog niet klaar zijn om over te gaan tot aankoop)

- Omzet verhogen

- Extra traffic verhogen op je website

- Naamsbekendheid vergroten

Bepaal dus voor elke e-mail welk doel je wil bereiken. Aan de hand van het doel kun je berekenen welke ROI je wil halen. Daarnaast weet je direct op welke statistieken je moet letten.

Bron: Campaignmonitor

Conclusie

E-mailmarketing is dus nog lang niet dood! Tegenwoordig zien we juist dat het zéér effectief is, niet alleen voor bestaande klanten maar ook nieuwe klanten. Belangrijk is wel om altijd de AVG wet hier in acht te nemen. Let dus goed op, en ook of deze nog verandert in de toekomst. Verder is het steeds belangrijker om email marketing persoonlijk te maken. De lezer moet het gevoel krijgen dat het een persoonlijk gesprek is, en dat je aan hem/haar denkt tijdens gebeurtenissen. Wees alert op je verzendlijst en controleer meerdere keren je mails voor dat je ze verstuurt. Een afbeelding die niet werkt kan al zorgen voor een hoge bounce.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Vind je nieuwe online marketing droombaan

Registreer je nu en maak een nieuwe stap in je carrière!

Registreren