Hoe pak je conversie optimalisatie aan?

7 nov. 2022 @ 17:04

Hoe pak je conversie optimalisatie aan?

Wat is conversie optimalisatie? Waarom heeft iedereen het hierover? Moet ik ook beginnen met het optimaliseren van conversie? Hoe pak ik conversie optimalisatie aan? In deze blog beantwoord ik alle vragen.

Wat is CRO?

Conversion Rate Optimization (CRO), ook wel conversie optimalisatie is een van de belangrijkste doelstellingen van de (online) marketeer. Maar wat betekent het nou?

Om conversie optimalisatie beter te begrijpen, gaan wij terug naar de basics. Wat is een conversie?


Wat is Conversie?

Met een conversie bedoelen wij het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat. Er zijn veel verschillende soorten en maten conversies. Je kunt wel een verschil maken tussen harde- en zachte conversies.

Harde conversies zijn directe resultaten uit een actie die de bezoeker uitvoert. Het vooropgesteld einddoel is hiermee behaald. Enkele voorbeelden zijn:

  1. een aankoop
  2. een offerte aanvragen
  3. inschrijving voor een dienst

Zachte conversies zijn resultaten waaruit blijkt dat de bezoeker eerst meer informatie wil. Enkele voorbeelden zijn:

  1. inschrijving nieuwsbrief
  2. downloaden whitepaper
  3. invullen contactformulier

Dit is echter een kleine greep uit de meerdere conversies. Welke soort conversies je gebruikt voor jouw bedrijf hangt af van de bedrijfsdoelstellingen. Wat wel overeenkomt, is dat deze conversies belangrijk zijn om het online succes te meten.


Wat is Conversie optimalisatie?

Het online succes krijg je alleen als je de actiepunten die een bezoeker moet uitvoeren om te converteren blijft verbeteren. Conversie optimalisatie is dus het optimaliseren van de website om meer conversies te genereren. Dit doe je door data en feedback te analyseren.

Martin van Kranenborg is volgens marketingfacts en van de meest gevraagde CRO en Neuromarketing experts die Nederland heeft. Volgens hem is conversie optimalisatie:

“Conversie optimalisatie wil zeggen dat je je website gaat verbeteren voor de belangrijkste bezoeker van je website, namelijk je klant. Want dat is je doel: meer bestellingen, of meer contactaanvragen.’

conversieoptimalisatie data


De geschiedenis van conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie is rond 2000 ontstaan door het knappen van de Internetzeepbel.

De Internetzeepbel, ook wel ‘dot-com’ bubble was een prijsstijging van de aandelen in de periode 1997 tot 2002. Door de snelle en onverwachte groei van internetbedrijfjes en de aandelen knapte de Internetzeepbel. Er kwam te veel online concurrentie van o.a. grote websites en/of webshops. De microbedrijven moesten een manier bedenken hoe zij de omzet konden verhogen, ook wel conversie optimalisatie.

Wil je meer weten over conversie optimalisatie? Lees dan deze blog van Fingerspitz. Hier gaan zij wat dieper in op conversie optimalisatie.


Stappenplan conversie optimalisatie

Hierboven hebben wij besproken wat conversie optimalisatie is en waarom het zo belangrijk is. Maar dan blijft er nog één vraag onbeantwoord: Hoe pak je conversie optimalisatie aan?

Stap 1: De basis

Stap 2: Probleem blootleggen en onderzoeken

Stap 3: Brainstormsessie

Stap 4: Toepassen en testen

Stap 5: Analyseren en start over

Hieronder gaan we uitgebreid in op de stappen die je kan uitvoeren voor een conversie optimalisatie.

Stap 1: De basis

Voordat je echt kan beginnen met het optimaliseren van de conversie, is het handig om terug te gaan naar de basis en die te evalueren. Hoe sta je ervoor? Wat zijn de kpi’s van je bedrijf? Wat willen je bereiken? Op welke manier willen we dit bereiken? Door deze vragen te beantwoorden creëer je de juiste handvatten.

Stap 2: Probleem blootleggen en onderzoeken

Als je stap één hebt gedaan, is het tijd voor het onderzoek. Op welke pagina komen je bezoekers binnen? Wat doen zij op de desbetreffende pagina’s? Wat is de reden dat zij op je pagina zijn? Waar lopen zij tegenaan? Waar verlaten zij de website?

Er zijn verschillende tools die je kan gebruiken om deze vragen te beantwoorden. De meest bekende is Google Analytics. In Google Analytics krijg je veel data te zien met betrekking tot je bezoekers, zoals leeftijd of interesses. Maar je krijgt ook de gedragsstroom te zien van je bezoekers. We raden ook aan om gebruik te maken van Hotjar. Met Hotjar kan je een visueel beeld schetsen over het gedrag van de bezoekers, zoals hoe ze navigeren op de site en tot hoever ze klikken.

Stap 3: Brainstormsessie

Alle problemen zijn nu in kaart gebracht. Nu is het tijd om te brainstormen en de beste oplossingen te verzinnen. Denk aan knoppen toevoegen of verwijderen, teksten herschrijven. Je kan er ook voor kiezen om het gehele ontwerp aan te passen en bijvoorbeeld de kleuren te kiezen.

Stap 4: Toepassen en testen

Nu begint het toepassen van de oplossingen die je bij stap drie hebt bedacht. Het is handig om twee varianten te maken: de originele versie en de variant met de aanpassingen. Hierna kun je gebruikmaken van a/b testen en kan je analyseren of je oplossingen daadwerkelijk beter werken dan het origineel.

conversieoptimalisatie - a/b testen

Stap 5: Analyseren en start over

Tot slot analyseer je de testresultaten. Welke testversie heeft het beter gedaan bij de bezoekers? Deze variant zet je vervolgens live. En dan begint het proces opnieuw, conversie optimalisatie is namelijk een continu proces. Je blijft altijd de pagina’s testen om het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te krijgen voor de bezoekers.

Wil je meer lezen over conversie optimalisatie? Hier enkele blogs die wat dieper op het onderwerp conversie optimalisatie ingaan:

Hoe pak je conversion rate optimalisation (CRO) aan? | Brandness

Wat is conversie optimalisatie en hoe begin je ermee? | Nico.nl

Wat is Harde conversie? - Online Marketing begrippenlijst DoubleSmart

Conversie optimalisatie | Concept7

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Vind je nieuwe online marketing droombaan

Registreer je nu en maak een nieuwe stap in je carrière!

Registreren