Bloggen

20 okt. 2022 @ 11:21

Bloggen

Bloggen

Geschiedenis en definitie van een blog

Vaak wordt een blog (weblog) omschreven als een persoonlijk dagboek dat op een website staat. Vaak gaat het om teksten die in chronologische volgorde verschijnt. De schrijver/auteur van een blog noemen we dan ook blogger. Het biedt een logboek van informatie aan het publiek, ook wel de bezoekers van de blog. Voorheen ging het voornamelijk om teksten, nu beschouwen we ook afbeeldingen, video’s, podcasts etc. onder blog. Meestal kan een lezer ook een reactie onder de blog achter laten.

In 1994 ontstond de blog zoals we hem nu kennen doordat bloggers online dagboeken plaatste. De naam blog is bedacht door Jorn Barger dat komt voort uit ‘web-log’, doordat destijds het draaide om het ‘loggen wat op het web werd gevonden’. Enkele jaren later is Peter Merholz ‘weblog’ als grap uit elkaar gaan halen met ‘we blog’. Tegenwoordig is het afgekort naar ‘blog’.

Bloggen is tegenwoordig een middel om bevindingen te omschrijven om zo lezers te informeren, zoals in deze blog. Het is voor contentmarketeers dan ook een groot onderdeel geworden. Dit komt ook doordat een blog een middel is om je SEO ranking aan te passen. Later meer hierover.

Bron: Wikipedia

Oude typemachine - Blog geschiedenis

Verschil bloggen en copywriting

Vaak worden bloggers en copywriters als hetzelfde gezien. Maar toch zit er een klein verschil in. Een blogger heeft meer kennis van de online regels dan een tekstschrijver of copywriter. Daarmee is hij of zij bekender met o.a. SEO en conversies. Waarbij tekstschrijvers en copywriters beter zijn in het tekstuele gedeelte en de opbouw van een tekst. Vaak schrijven bloggers ook goede nieuwsbrieven of social media teksten. Copywriters schrijven vaker de tekst voor op een website. Ze gaan hand in hand maar toch heeft het een klein verschil. Uiteraard zijn er veel schrijvers die beide beheersen.


Stappenplan blog schrijven

Vaak is het stappenplan om een blog te schrijven hetzelfde.

 • Een onderwerp bedenken. Soms wordt dit ook bedacht door lezers die dit in de reactie achter laten. Bedenk wat voor informatie zo’n lezer nog mist.
 • Informatie verzamelen. Verzamel secuur genoeg en vooral goede informatie.
 • Teksten schrijven. Filter de beste informatie eruit en begin met schrijven. Soms is het lastig om ergens te beginnen, maar begin gewoon ergens en de rest volgt vanzelf.
 • Zoekwoorden onderzoek. Doe een gedegen zoekwoorden onderzoek wat belangrijk is voor jouw blog. Zorg dat deze woorden vaak genoeg terug komen in de tekst.
 • Plaatsen & promoten. Plaats je blog online en zorg dat lezers weten dat het online staat, anders levert het nog niks op.
Nadenkende man op bank - Stappenplan blog schrijven


Wat staat in een blog?

Als je een blog schrijft moet deze altijd voldoen aan een aantal criteria.

 • Advies dat je kunt uitvoeren en praktisch is. Niet elke strategie is voor iedereen handig. Zorg ook dat de lezer na het lezen van de blog het advies ook kan uitvoeren.
 • Gebruik afbeeldingen/video’s/diagrammen. Het maakt niet alleen de stof behapbaar maar ook interactief en aantrekkelijker.
 • Tone of voice maakt je uniek. Zorg dat je eruit springt ten opzichte van je concurrenten.
 • Gebruik waardevolle bronnen. Een casestudy of statistieken om je verhaal sterker te maken.
 • Houd een duidelijke structuur aan, dit draagt bij aan een positieve leeservaring.
 • Gebruik de juiste SEO. Zorg dat je hoog in een zoekmachine scoort, zonde als niemand je teksten leest.
 • Correct taalgebruik, klinkt heel logisch maar toch zien we vaak dat dit niet het geval is. Controleer je spelling en vraag iemand anders om het te lezen.

Bron: Blogkracht


Een aantal vragen omtrent blogs

Waarom zouden mensen tijd maken om een blog te lezen?

 • Een blog geeft informatie over het onderwerp waar je op hebt gezocht. Zorg dus dat je SEO sterk in elkaar zit in een blog, anders krijg je verkeerde lezers en zullen zij snel afhaken. Zorg dus dat je blog interessante vragen beantwoord.

Wat is de ideale lengte voor een blog?

 • Er zijn diverse onderzoeken maar de meeste wijzen uit dat een blog tussen de 1600 tot 2000 woorden, de ideale leeslengte heeft. Vaak wordt gedacht dat lezers enkel een korte spanningsboog hebben, maar zorg dat je de juiste informatie/kwaliteit hebt en men leest het van begin tot het eind.

Hoe vindt een zoekmachine mijn blog?

 • Het algoritme van google heeft zo’n 200 factoren. Daar valt dus niet overal rekening mee te houden. Een aantal onderdelen wel zoals de juiste zoekwoorden SEO. Probeer te linken vanaf jouw blog naar websites (bijv. bronnen) en vraag andere om juist naar jouw blog te linken. Zorg dat lezers kunnen reageren of ranken, hoe beter het commentaar hoe beter het scoort.

Bron:Blogkracht

Bord met questions & answers - vragen en antwoorden over blogs


Tips

Zorg dat je SEO optimaal is.

  SEO is een zeer belangrijk onderdeel van online marketing en dus ook van bloggen. Houd bij je blog altijd rekening met de juiste zoekwoorden. Doe van te voren dus een gedegen zoekwoordonderzoek. Dit helpt om je pagina hoger in zoekmachines te ranken, waardoor er meer verkeer naar je website komt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met gesproken zoekopdrachten. Er is een explosieve toename aan gesproken zoekopdrachten waarbij mensen in plaats van typen, de opdracht inspreken via bijvoorbeeld Siri of Alexa. Dit heeft zeker effect op SEO omdat men vaak toch net anders spreekt dan typt. Om door de gesproken zinnen gevonden te worden in zoekopdrachten, moet de volledige vraag in de tekst zitten. Het voordeel hiervan is dat bloggers mooiere teksten kunnen schrijven, de andere manier vraagt toch vaak om zinnen die niet lekker lopen.

  Bijvoorbeeld: typen: beste restaurant Utrecht. Gesproken: Wat is het beste restaurant van utrecht?.

  Schrijf blogberichten

   Contentmarketeers houden van bloggen, zo’n 54% geeft aan dat dit prioriteit heeft. Zoals eerder genoemd is het een goed middel om hoog in zoekmachines te ranken, extra verkeer en extra leads te genereren. Bloggen wordt vaak onderschat, een tekst van een paar honderd woorden is zo geschreven. Maar goede stukken van 1500 tot 2000 woorden vragen best wat tijd. Voordeel is wel dat langere blogs beter scoren en dus de moeite waard zijn. Dankzij een goede blog bespaar je op Google Ads dus wees niet te gulzig op je uitgave omtrent blogs.

   Teksten schrijven voor video en podcasts.

   We zien dat de opkomst van video’s en podcasts al een aantal jaar toeneemt. Het voordeel van de gebruikers is dat ze het tot zich nemen in plaats van lezen. Ondertussen kan je wat anders doen. Rond de 40% van de millenials luisteren podcasts, dus als dat je doelgroep is acteer hier dan op. Zorg dus wel dat een script is bij langere podcasts. Je wil de luisteraar overtuigen of informeren met een bepaald doel. Het kan zijn dat dit doel er niet concreet uit komt als je te veel improviseert. Wees waakzaam dat het geen audioboek wordt.

   Klantenbeoordelingen verwerken in teksten

   Klantenbeoordelingen zijn een effectieve manier om contentmarketing extra sterk te maken. Probeer positieve recensies tot leven te laten komen, de overtuiging van echte mensen die jou product of dienst gebruikt hebben zijn de beste ambassadeurs. Het maakt het emotioneel en dat raakt de lezer. Daarnaast wekt het extra empathie voor je merk. Spreek daarom ook in dezelfde taal als je consument. Gebruik géén lastig vocabulaire indien je doelgroep kinderen zijn. Probeer voornamelijk lezers te inspireren en een positief gevoel op te wekken van jou merk. Wees transparant en probeer jouw merk ook als persoon neer te zetten.

   Social media krijgt vaak te weinig aandacht qua teksten.

    Social media kent diverse kanalen die nog zeker niet zijn uitgestorven. Onderzoek op welk kanaal jouw doelgroep zich bevind. Pas copywriting aan per kanaal en per doelgroep. Jongeren zitten tegenwoordig nog nauwelijks op Facebook, maar ouderen vaak wél nog. Doe hier je voordeel mee. Bijvoorbeeld: je hebt een bedrijf dat uitjes voor kinderen organiseert, de doelgroep zit op TikTok. Maar mogelijk zitten de ouders en opa’s en oma’s op Facebook. Pas je teksten dus per kanaal aan.

    Personalisatie in tekst

     Het wordt steeds belangrijker om gepersonaliseerde teksten te schrijven. Probeer zo gericht mogelijk te communiceren naar je klanten. Hierbij zijn een aantal factoren belangrijk zoals locatie of klik- en koopgedrag. Ook zien we binnen emailmarketing dat vaak de naam wordt gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook teksten schrijft die aangepast zijn op eerdere aankopen of gerelateerde aankopen. Een goed voorbeeld is booking.com waarbij je altijd het gevoel krijgt goed te zijn geholpen, de kans is dus groter dat je via de website boekt. Dit vergt wel extra technische aspecten en veel extra onderzoek naar je klanten. Weeg dus af of dit waard is voor jou website.

     Bron: Motionmill

     Boek met shared stories - tips voor bloggen


     Conclusie

     Kies een onderwerp en wijk hier niet van af. Zorg dus voor een goede structuur in je blog. Doe een zoekwoorden onderzoek en houdt deze erbij. Verwerk deze woorden dan ook in je tekst. Niet té vaak maar in de juiste verhouding. Onthoud altijd goed wie de lezer/doelgroep is, bepaal aan de hand daarvan de schrijfstijl die je aan houdt. En zorg dat er géén spelfouten in staan. Een blog is niet te lang als het interessant is, zorg dus altijd dat het boeiend is voor de lezer.

     Schrijf je in voor de nieuwsbrief

     * Verplicht veld

     Vind je nieuwe online marketing droombaan

     Registreer je nu en maak een nieuwe stap in je carrière!

     Registreren