23 mei 2023, 12:16

GA4 VS. UA, Wat is het verschil?

GA4 VS. UA, Wat is het verschil?

De nieuwste versie van Google Analytics, Google Analytics 4, bestaat al sinds 2020. Wel is het zo dat veel bedrijven nog gebruikmaken van de oudere versie, Universal Analytics. Binnenkort gaat dat niet meer, Universal Analytics stopt met bestaan in juli 2023. Dit betekent dat er voor veel bedrijven nogal wat gaat veranderen. Maar wat is er dan allemaal anders? In deze blog gaan we een aantal van de veranderingen aankaarten.

Allereerst maakt GA4 gebruik van evenement gedreven tracking, waarbij alle interacties als gebeurtenissen worden beschouwd. In Universal Analytics waren er verschillende typen gegevens, zoals paginaweergaven, gebeurtenissen en e-commerce gegevens. Met GA4 kunnen alle interacties worden bijgehouden als gebeurtenissen, waardoor het gemakkelijker wordt om verschillende acties op een website te meten.

Een andere aanpassing is dat Universal Analytics zich richtte op sessies, terwijl GA4 de nadruk legt op gebruikers. In GA4 wordt een geanonimiseerde gebruikers-ID gebruikt om gebruikers over meerdere apparaten en sessies heen te volgen, waardoor een beter beeld ontstaat van het gedrag van individuele gebruikers. Dit betekent dus ook dat cross-platform tracking flink verbeterd is in GA4, wat het gemakkelijker maakt om de customer journey van gebruikers te volgen.

Machine learning en geavanceerde analyses: GA4 maakt gebruik van geavanceerde analyse functies, zoals ingebouwde machine learning-mogelijkheden. Hiermee kunnen geautomatiseerde inzichten gegenereerd worden. Deze functies maken het makkelijker voor marketeers om inzichten in de data te krijgen zonder al te veel technische kennis nodig te hebben.

Hoewel GA4 veel verbeteringen en nieuwe mogelijkheden biedt, betekent de overstap naar GA4 ook dat de tracking implementatie moet worden herzien en enkele rapporten opnieuw moeten worden opgezet. Het is belangrijk om de documentatie en richtlijnen van Google te volgen bij het upgraden naar GA4 om de nieuwe functies zo goed mogelijk te kunnen gebruiken.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV