25 jan. 2023, 14:50

De top 5 online marketingtrends voor 2023: bereid je voor op verandering

De top 5 online marketingtrends voor 2023: bereid je voor op verandering

Ik dacht dat ik alles wist over de online marketingtrends voor 2023, maar de snelle veranderingen van dit jaar hebben me doen inzien dat je nooit echt kunt voorspellen wat de toekomst in petto heeft. Hier zijn 5 belangrijke trends die je gaan helpen je weg te vinden in het digitale (marketing) landschap van het komende jaar

Automatisering en AI: de toekomst van online marketing

Automatisering en AI gaan in 2023 een belangrijke rol spelen in de online marketing wereld. Steeds meer bedrijven zullen automatiseringstools gebruiken voor interne processen en om de klantervaring te verbeteren. Dit kan gaan om marketingtools voor CRM, sociale media, advertenties, lead-management of e-mail.

Automatisering kan je bijvoorbeeld helpen bij het personaliseren van communicatie op grote schaal. In 2023 neemt 'AI' ook een steeds grotere rol in voor marketeers. De ontwikkeling van GPT-3 (ChatGPT) door OpenAI is een voorbeeld hiervan. ChatGPT gebruiken we nu al als vraag- en antwoordsysteem, voor tekst samenvattingen, machine vertalingen, classificatie, voor het maken van code en om gesprekken te voeren, en nog veel meer toepassingen.

Ook is GPT-4 al in de maak. Deze komt volgend jaar waarschijnlijk al beschikbaar en is nog veel uitgebreider dan ChatGPT.

Hand wijst naar hologram met automation takken


Social selling: ga verder dan alleen verkopen op social media

Social media biedt een krachtig middel voor B2B-bedrijven om hun doelgroepen te bereiken en te engageren. Marketeers kunnen content maken en verspreiden die klanten informeert en hen helpt bij het maken van bewuste keuzes. Door middel van socialmediamarketing, kan je relevante en waardevolle connecties met de doelgroepen van je bedrijf/klant maken.

Social media bieden ook de mogelijkheid om contact te maken met influencers die je content kunnen verspreiden naar een breed publiek. Met deze content kan je ook bewustzijn creëren in klantenbestanden en om leads te genereren.

Bovendien kunnen bedrijven de resultaten van hun socialmedia inspanningen meten en deze gebruiken om hun strategie te verbeteren. Door het gebruik van socialmediakanalen, kunnen B2B-bedrijven nieuwe klanten werven, hun klantenbestand uitbreiden en hun klantenbinding verbeteren.

Curated content: hoe jij jouw publiek kan bereiken

“Wat is curated content” vraag je je af?:

Curated content betekent het delen van zorgvuldig geselecteerde inhoud met je publiek, in plaats van alleen maar eigen gecreëerde inhoud. Dit gaat onder andere om het delen van artikelen, video's, afbeeldingen, enz. die relevant zijn voor je publiek en aansluiten bij de merkmissie en -waarden van je klant/bedrijf.

Als bedrijven content plaatsen die is gebaseerd op hun kennis en expertise, krijgen ze meer online betrokkenheid en autoriteit. Door gecureerde content te delen, kunnen bedrijven een breed publiek bereiken en hun volgers laten zien dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen in hun branche. Bedrijven kunnen eigen content ook verspreiden naar andere content creators om hun doelgroepen te bereiken.

Door content te delen die is gecureerd door anderen, laten bedrijven volgers weten dat ze het belangrijk vinden om informatie te delen die interessant en relevant is. Bovendien kan het delen van gecureerde content helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid en het gezag van een bedrijf in de branche waarin ze actief zijn.

Het is belangrijk dat bedrijven ervoor zorgen dat de gecureerde content relevant is voor hun doelgroepen, zodat volgers geïnteresseerd blijven en de content deelbaar is. Door continue waardevolle gecureerde content te delen, vergroten bedrijven hun onlineaanwezigheid, houden ze hun volgers betrokken en verbeteren ze de promotie van hun producten of diensten.

Curated Content

Contentmarketing: een strategie is noodzakelijk

Volgens het Content Marketing Institute heeft 78% van de marketeers een strategische aanpak voor het beheren van content, maar heeft slechts de helft een gedocumenteerde contentstrategie ter referentie. In de huidige content hongerige maatschappij is dat een grote vergissing.

Gebruik content om connecties te maken en gemeenschappen op te bouwen. Als klanten steeds meer geïnteresseerd zijn in de waarde en ethos van merken, zijn bedrijven die connecties onderhouden en zoeken namelijk het meest succesvol. Het is essentieel voor bedrijven om een gedocumenteerde contentstrategie op te stellen en te implementeren om hun contentmarketing inspanningen te versimpelen.

Een gedocumenteerde contentstrategie helpt bedrijven bij het bepalen van hun doelen, het bepalen van hun doelgroep(en) en het bepalen van hun contentbenadering. Door een strategie te hebben, kunnen bedrijven content creëren en delen die relevant en belangrijk is voor hun doelgroep. Het is ook belangrijk dat bedrijven hun content integreren met hun merkwaarden en visie, zodat alle berichten aansluiten bij het verhaal dat ze willen vertellen.

Door strategisch content te maken en te delen, kunnen bedrijven connecties maken met hun doelgroep, de betrokkenheid verhogen en hun naamsbekendheid vergroten.


Martech: investeringen zullen blijven groeien

Martech, of marketing technologie, is software die bedrijven gebruiken om content, campagnes en ervaringen te creëren, uit te voeren, te beheren en de prestaties ervan te meten. Het is een effectieve manier om de klantenreis te vereenvoudigen en omnichannel marketingcampagnes uit te voeren.

Volgens eMarketer zullen de uitgaven aan Martech in de VS voor het eerst in 2022 meer dan $ 20 miljard bedragen, een groei van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. B2B-bedrijven vertegenwoordigen hiermee meer dan 30% van deze uitgaven, en volgens verwachtingen groeit dit deel naar $ 8.5 miljard in 2024. Bedrijven investeren in deze technologie om gegevens te verzamelen, op te slaan, te analyseren en te gebruiken voor beslissingen. Dit zorgt voor een efficiëntere manier van werken en een grotere return on investment (ROI).

Martech: marketing, technology, management


Enkele voorbeelden van Martech software:

  • Marketing Automatisering software zoals Pardo, Marketo of Zapier.
  • CRM-software zoals Salesforce of Microsoft Dynamics.
  • Web Analyse software zoals Google Analytics.
  • E-mailmarketing software zoals MailChimp of Constant Contact.
  • Social Media Management software zoals Hootsuite of Buffer.

In 2023 zullen de genoemde trends van groot belang zijn voor succesvolle online marketing. Het is belangrijk om deze in de gaten te houden en te integreren in je eigen marketingstrategieën. Door te innoveren en te experimenteren met de nieuwste tools en methoden, kunt je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV